Furcsa jogi helyzetbe keveredhetnek azok a Steam felhasználók, akik a fiókjuk jogait át akarják valakire ruházni a végrendeletükkel.

2024.05.27. – 2003-at írtunk. Elindul a MySpace, Arnold Schwarzenegger lesz Kalifornia kormányzója, és a legnagyobb sláger az „In Da Club”. És mi még hatalmas sláger abban az évben? A Steam, ami 2003. szeptember 12-én indul útjára. A Steamet először a megelőző évben jelentték be, a 2002-es Game Developers Conference-en, és induláskor elsősorban a Valve játékok frissítéseinek könnyebb kiadására használták. A végső cél azonban az volt, hogy minden játékfejlesztőnek módot adjanak arra, hogy elérjék játékosaikat és közvetlenül építsék a közösségeiket, egyetlen platformon keresztül. A Steam tehát idén lesz 21 éves, ami azt jelenti, hogy szépen lassan „belecsúsznak a korba” azok, akik a megjelenésének napján már regisztrált fiókkal rendelkeztek. Ennyi idő alatt komoly virtuális könyvtárat lehetett létrehozni, szóval ha értékről beszélünk, még akkor sem elhanyagolható egy ilyen OG fiók.

Érdekes helyzet

Ezt mi sem igazolja jobban, minthogy nem is olyan rég valaki a végrendeletébe foglalta bele azt, hogy a Steam fiókjának tartalmait másra hagyná. Erről természetesen a Steam Supportot is értesítették, a válasz viszont már nem volt olyan rózsás, mint azt elsőre elgondolták. A Valve gyakorlatilag csírájában elfojtotta a próbálkozást, a Support kijelentette, hogy sem a Steam fiókok felhasználási joga, sem a könyvtárak tartalmai, nem átruházhatók. Még arra sincs esély hivatalos úton, hogy egy meglévő fiókra csorgassák át egy másik felhasználó tartalmait. A végrendeletben leírtakat így tehát nem tudták teljesíteni.

steam

A kulcsszó a hivatalos, hiszen ha azt vesszük, hogy ha leírjuk a felhasználónevünket és jelszavunkat valakinek, ezzel „átruházzuk” a felhasználási jogait a fiókunknak, a Steam szempontjából ez nem így történik. Lényegében felfüggeszthetik bármikor a fiókot, kukázva ezzel minden tartalmat, amit a könyvtárban az évek során elraktároztak. Az egyetlen „egérút”, ha a felhasználónév és jelszó átruházásra rábólint a Valve. Ebben az esetben hivatalos úton átruházható egy account felhasználási joga, de ehhez külön kérvényt kell benyújtani a Valve-nak. Ezen kérvényt pedig csak nagyon extrém esetekben (például egy hasonló végrendelet) fogadják el.

A válasz tehát a kérdésre, hogy hacsak a Valve bele nem egyezik, hivatalosan velünk együtt a Steam fiókunk is az enyészeté lesz idővel, hacsak nem sikerül elbújnia a „radar elől” az új tulajdonosnak.

Ezt olvastad már?

Ezekkel az újdonságokkal érkezik a Warzone Mobile Season 4

×