A Microsoft 2021-ben adta ki a Windows 11-et. Sokan még Windows 10-en ragadtak, ám lassan a támogatás is megszűnhet majd.

2024.05.26. – A Windows 11 2021 őszén érkezett meg. Nem beszélhetünk gördülékeny rajtról, hiszen a Microsoft meglehetősen kemény gépigényt szabott az új rendszernek. A SecureBoot és TPM 2.0 támogatás mellett a DirectX 12  is kötelező feltétel lett. Ennek köszönhetően rengeteg processzor és videokártya kapásból ki is esett a listából. Ráadásul olyan egységek sem tudják futtatni a Windows 11-et, mint az AMD Ryzen 1000-es szériája, mely kifejezetten frissnek tekinthető. Intel oldalról sem jobb a helyzet, hiszen a 8. generációt megelőző, egyébként még a mai napig teljesen használható processzorok sem kaptak zöld utat.

Természetesen trükközni lehet, de nem érdemes. A rendszer védelmét ki lehet játszani, de egyre több alkalmazás és játék harap arra, ha nem támogatott gépre került fel a Windows 11. Az világosan látszódik a Steam statisztikákból, hogy a játékosok egyre nagyobb arányban állnak át a friss rendszerre. A bővebb, „átlagfelhasználókat” is érintő statisztikákat megnézve azonban még brutális a Windows 10 uralma. A Microsoft ennek ellenére tovább dolgozik az előző rendszer temetésén.

Új weboldalt élesített a Microsoft, lassan tényleg búcsúzhatunk a Windows 10-től

A Windows 10 is felkerült a 8.1 és 7 mellé

A Windows 10 is felkerült a 8.1 és 7 mellé

A Microsoft az elmúlt napokban frissítette a támogatás megszűnésével kapcsolatos weboldalát. A Windows 8.1 és 7 mellé megérkezett a Windows 10 is. Ez már egy újabb fejezetet jelent a rendszer búcsúztatásának életében, a Microsoft egyre gyorsabban szeretné átterelni a felhasználókat az új változatra. Ha a redmondi óriás nem változtat a tervén, akkor 2025. október 14-én szűnhet meg a 10 hivatalos támogatása. A fizetős vállalati és otthoni ügyfeleknek további három évig még szállít biztonsági javítást a cég, ám a többiek nagy bajban lehetnek.

Rengeteg felhasználó nem azért nem váltott, mert nem akarna, hanem mert nem tud. Ide sorolhatjuk a régebbi, DirectX 11-es videokártyával rendelkező felhasználókat vagy azokat, akik még első generációs Ryzen processzorokon vagy 2.-7. generációs Inteleken ragadtak. Ezek a masinák nem csak netezésre, de még könnyedebb játékra is alkalmasak, így nagy kár lehet értük. A jelek alapján biztosan kijelenthető, hogy a Microsoft nem gondolja meg magát.

Forrás: PCFórum

Ezt olvastad már?

A 10 legjobb anime harcos rangsora – szerinted is ők a legnagyobbak?

×