Szabad fegyvertartás? Közértben megvásárolható gépkarabély? Dehogy! A Call of Duty a valódi probléma!

2025.05.26. – Nincs új a nap alatt: Amerikában iskolai lövöldözésért már megint egy videojátékra mutogatnak merev ujjakkal, most épp a Call of Duty-t vették elő. Persze, hogy hiába készültek kutatások az elmúlt 30 egynéhány évben, melyek nem találtak összefüggést a valódi erőszak és az erőszakosabb játékok között, vagy épp azt állapították meg, hogy a lövöldözős játékok valójában még jó hatással is vannak az emberre.

Mégis, a Texas államban található Uvaldale városi iskolában még 2022-ben történt tragikus lövöldözés áldozatainak hozzátartozói úgy vélik, hogy nem a szabad fegyvertartással, valamint a lőfegyverek könnyű hozzáférhetőségével van probléma, hanem a Call of Duty-val. A családok tehát beperelték az Activsiont azzal vádolva a céget, hogy a játékával alaposan felkészítette az elkövetőket a szörnyű tettükre.

A The New York Times szerint kettős perről van szó, mivel két államban: Kaliforniában és Tesasban is benyújtották kvázi ugyanazt a vádiratot, miszerint a Call of Duty csinálja Amerika és a világ leghatékonyabb fegyverreklámját. A pereket indító családok úgy gondolják, hogy ha nem lenne a játék, akkor az elkövető még odáig sem jutott volna, hogy a 18. születésnapján megvásároljon egy Daniel Defense M4 V7-es fegyvert, amivel aztán kioltotta 19 diáktársa és két tanára életét, és megsebesítsen 17 másikat.

Az Activision ezzel szemben – mély együttérzést tanúsítva – azzal védekezik, hogy világszerte több millióan játszanak a Call of Duty-val anélkül, hogy bármiféle késztetést éreznének a tömeggyilkosságra. Sőt, a perre még a kiadókat képviselő Entertainment Software Association is reagált, amely a 90-es években elindította az ESRB amerikai korhatás-besorolást végző szervezetet is, ami nagyszerűen összefoglalja mindazt, ami a tengerentúlon a fegyvertartás-vásárlás és a lövöldözések kapcsán történik:

„Elszomorítanak és felháborítanak bennünket az értelmetlen erőszakos cselekmények. Ugyanakkor elítéljük az alaptalan vádaskodásokat, amelyek ezeket a tragédiákat a videojátékokkal hozzák összefüggésbe, és amelyek elvonják a figyelmet a szóban forgó alapvető problémákra való összpontosításra és a jövőbeli tragédiák elleni védekezésre irányuló erőfeszítésekről. Sok más országban is hasonló arányban játszanak videojátékokat, mint az Egyesült Államokban, mégsem tapasztalható hasonló arányban fegyveres erőszak.”


Bódi Dániel

Ezt is olvasd el:

Ezzel a 28 kult-klasszikus videojátékkal teljesen INGYEN játszhatsz

×