A lassan 25 éves márka elévülhetetlen érdemeket szerzett a játékkonzolok között – nézd meg, hogyan vívta ki egy világ elismerését az Xbox!

Gábor János

2024.05.24. – A játékipar az elmúlt negyed évszázadban nagyon figyelemre méltó fejlődésen ment keresztül, és ebben elvitathatatlan érdemei voltak az egyik kiemelkedő márkának, a PlayStation örök vetélytársának, az Xboxnak. A játékkonzol 2026 novemberében lesz 25 éves, és bár jelenleg nem túl fényesen alakulnak a dolgai, hisszük, hogy addig és még sokkal tovább életben tartják az évtizedek alatt elért, hűséges rajongói. Íme, az Xbox-evolúció, amivel a márka kivívta magának sok tízmillió gamer szeretetét.

Első Xbox generáció (2001-2005)

Xbox (2001): ez a készülék szolgáltatta a Microsoft első nagy belépését játékkonzolpiacra. A maga korában nagy teljesítményéről, kiváló grafikájáról és előre mutató online szolgáltatásairól volt ismert: technikailag a hardveres előfutára volt a 2002-ben indult Xbox Live-nak. A Halo: Combat Evolved című játékkal együtt adták ki, ami szintén elég népszerű lett, de imádták a játékosok a Fable-t és a Sega GT 2002-t is.

Második Xbox generáció (2005-2013)

Xbox 360 (2005): ez a konzol akkoriban nagy teljesítményű processzorral és nagy merevlemez-meghajtóval jelent meg, de ami igazán nagy szó volt, az a beépített Wi-Fi, hiszen ez volt az első játékkonzol, ami megkapta. Mérföldkőnek számító modellnek bizonyult, amire számos népszerű játékot adtak ki, köztük a Gears of Warral, a Halo 3-mal és a Call of Duty: Modern Warfare-rel. Hosszú pályafutása során több frissítést és új verziót kapott, és egy úttörő kiegészítőt, ugyebár, az Xbox 360 Kinectet, ami, lemerjük fogadni, máig előkerül a szekrény aljából egy-egy házibulin, hogy együtt játsszon kicsit a banda.

Xbox 360 S (2010): az Xbox 360 karcsúbb és csendesebb verziója volt.

Xbox 360 E (2013): az Xbox 360 utolsó verziójaként jelent meg, és ez volt a legolcsóbb, egyben legmegbízhatóbb, legkiforrottabb Xbox 360 modell.

Harmadik Xbox generáció (2013-2020)

Xbox One (2013): az Xbox 360 utódja, ami már erősebb processzorral és grafikával rendelkezett, és új Kinect mozgásérzékelőt is kiadtak hozzá. Az Xbox One a játékon kívüli tevékenységekre, például filmek nézésére és zenék hallgatására is alkalmas volt, amire értékes extraként tekinthettünk. Ahogy a hangvezérlésre, játékok megosztására, visszafelé kompatibilitásra meg a rajta futó streaming szolgáltatásokra is.

Xbox One S (2016): az Xbox One karcsúbb és erősebb verziója. Nagy szó volt, hogy már ekkor képes volt 4K felbontású játékok lejátszására.

Xbox One X (2017): az Xbox One legerősebb verziójaként jelent meg, natív 60fps sebességgel.

Az Xbox One korszak egyik fontos eredménye nem mellesleg a konzolon 2019-ben (PC-n 2020-ban) elindult Game Pass szolgáltatás. Az előfizetéses forma óriási előnyt ad a gamereknek, akik óriási, folyton frissülő játékkatalógushoz férnek hozzá.

Negyedik generáció (2020-napjainkig)

Xbox Series X (2020): az Xbox One egyik utódja, a valaha volt legerősebb Xbox konzol, 8 magos AMD Zen 2 processzorral, 3,8 GHz-es órajellel, 3,66 GHz-es SMT-vel, 16 GB GDDR6 memóriával. Elődeinél lényegesen gyorsabb játékélményt nyújt, rövidebb betöltési időkkel, simább képkockákkal és jobb grafikával – nem mellesleg a 8K felbontású játékok és a ray tracing lehetőségével -, egyedi AMD RDNA 2 grafikus processzorral, 12 teraflopos teljesítménnyel. És ami még fontos benne:

  • gyors SSD
  • Quick Resume
  • 4K Ultra HD Blu-ray lejátszó
  • Dolby Vision és Dolby Atmos támogatás
  • 120 FPS-es játékmenet

Xbox Series S (2020): az Xbox Series X olcsóbb, lemezmeghajtó nélküli verziója, egyben a leghelytakarékosabb, legkompaktabb Xbox, ami valaha megjelent. Lényeges különbség az X-hez képest, hogy nem képes natív 4K játékra (1440p felbontás a max.) és csak 512 GB tárhellyel bír.

Ezt is olvasd el:

A 10 kegyetlenül brutális harc anime sorozatokban, amik már neked fájnak

×