Steve Jobs közel 40 évvel ezelőtt már egy olyan eszközről beszélt, ami nagyon hasonló dolgokra lenne képes, mint a ChatGPT.


Bódi Dániel

2024.05.24. – Hogy a ChatGPT, úgy pedig a generatív mesterséges intelligenciák nem holmi hirtelen felkapott és hamar eltűnő technológiai hype szülöttei, mint oly sok minden más csak az elmúlt pár évből, az azért is olyan biztos, mert bár még gyerekcipőben járnak, már most óriási hatással vannak az emberi életre. A generatív AI pedig az elmúlt időszakban exponenciális fejlődésen ment át, és olyan dolgokra is képes, amire nemhogy 5-10-15 éve, de talán még pár hónapja sem gondoltunk volna.

Mi legalábbis. Steve Jobs, az Apple és a technológiai világ/ipar legnagyobb jövőlátója azonban már 39 évvel ezelőtt, 1985-ben egy (alább megnézhető) előadás során olyan eszközről álmodozott, ami egészen hasonló dolgokra lehet képes, mint most, 2024-ben a ChatGPT. Abban az évben írta körül Jobs a GPT-modellt, amikor publikálták a C++ programnyelvet,amikor a Nintendo kiadta az első otthoni játékkonzolját, a NES-t, vagy amikor piacra dobták a 256 KiB RAM-os, 8 KiB ROM-os Amiga 1000-es, és egy évvel a Pixar megalapítása előtt – amiben nem mellesleg Jobs is nyakig benne volt.

Mondanám, hogy a gondolat megelőzte a korát, de mégis, Jobs remélte, hogy még az ő és a mi életünkben elérhetjük azt a technológiai fejlettséget, ami lehetővé tesz egy olyan programot, amit ő úgy írt körül, hogy:

„Arisztotelésznek semmilyen kérdést nem tudok feltenni. Mármint feltehetem, de választ nem fogok rá kapni. Ezért is remélem, hogy még a mi életünkben egy újfajta, interaktív eszközt tudunk készíteni… Remélem, hogy egy nap, amikor a következő Arisztotelész már él, meg tudjuk ragadni-örökíteni annak az Arisztotelésznek a világnézetét egy számítógépben. És egy nap egy diák nemcsak elolvashatja majd az Arisztotelész által írt szavakat, hanem feltehet neki egy kérdést és választ is kaphat rá.”

Jobs rákbetegsége miatt erről sajnos 11 évvel maradt le: 2022 novemberének végén mutatkozott be ugyanis az az eszköz, ami ha nem is pontosan Arisztotelész elméjével „gondolkozik”, de kísértetiesen hasonló dolgokra képes, mint amilyennek közel 40 évvel ezelőtt megálmodta. Csak ennyivel járt előttünk a vizionárius, akit már tavaly megpróbált szimulálni az AI – amit itt tudsz meghallhatni.

Ezt is olvasd el:

Xbox-evolúció: így fejlődött a világ egyik legsikeresebb konzolja

×