Elege lett, lépésekre szánta el magát a Sony Music Group, amiért mesterséges intelligenciák képzésére használják a jogdíjas kiadványait.

Gábor János

2024.05.24. – El akarja lehetetleníteni a Sony, hogy a zenei kiadójához tartozó műveket olyan nagy cégek használják mesterséges intelligencia képzésére, mint a OpenAI vagy a Google. A vállalat teljesen érthető okokból kelt ki az AI-ket trenírozó cégekre, hiszen azok úgy termelnek pénzt a saját termékükkel, hogy ha közvetve is, de mások szellemi tulajdonát használják fel, egyetlen peták szerzői jogdíj megfizetése nélkül. És akkor még a hosszútávú hatásokról,

arról, hogy a generatív AI-k a humán alkotók piacát-megélhetését rontják, nem is beszéltünk.

„A Sony Music Group (SMG) és leányvállalatai több mint egy évszázada fektetnek be dalszerzők és előadóművészek fejlesztésébe és népszerűsítésébe világszerte. Az SMG szenvedélyesen hisz az emberi művészet eredendő és kiemelkedő értékében. Az SMG emellett felkarolta a felelősségteljesen előállított mesterséges intelligencia kreatív eszközként való felhasználásának lehetőségét, forradalmasítva a dalszerzők és a lemezlovasok zenei alkotásának módját. Támogatjuk a művészeket és dalszerzőket, akik élen járnak az új technológiák művészetük támogatásában” – kezdi kiáltványnak szánt közleményét a vállalat, majd megjegyzi: „a technológia fejlődése gyakran megváltoztatta a kreatív iparágak menetét. A mesterséges intelligencia valószínűleg folytatni fogja ezt a régóta tartó tendenciát. Ennek az innovációnak azonban biztosítania kell, hogy a dalszerzők és zenei előadók jogait, beleértve a szerzői jogokat is, tiszteletben tartsák.”

A Sony részéről betelt a pohár

A cég kinyilatkoztatása egyértelmű: nem vitatja és elismeri a generatív AI létjogosultságát, ugyanakkor nem fogadja el, hogy az a jelenlegi feltételekkel menjen tovább. Mint írják, hacsak a kiadók külön nem bólintottak rá,

a Sony „kifejezetten megtiltja, és nem engedélyezi” a hozzá tartozó cégek által kiadott tartalmak felhasználását AI-fejlesztés céljára.

Egyértelműen felsorolják, hogy ez alatt értendő minden zenei kompozíció, dalszöveg, hangfelvétel, audiovizuális felvétel, műalkotás, kép, adat stb., ami a Sony Music Publishing (SMP) és a Sony Music Entertainment (SME) égisze alatt jelent meg. Evör. A nyilatkozat – amit teljesen egyértelműen az SMP és SME ügyvédei írtak – részletezi is, hogy a kifejezett tiltása minden meglévő és jövőben keletkező műre igaz, „beleértve azokat a kreatív alkotásokat is, amelyek nyilvánosan hozzáférhető eszközökkel azonosíthatók vagy időről időre szerepelnek bizonyos adatbázisokban”.

Megjegyzés: éppen ideje volt, hogy művészek egyéni vagy csoportos kiállása után végre egy világcég is tiltakozzon a szellemi tulajdon etikátlan felhasználása ellen, mert ez tovább erősíti a humán művészeti alkotások gyenge lábakon remegő pozícióját a mind erősebb AI-vállalatokkal szemben. Az SMP és SME egyértelmű bekeményítést ígért, és jogi lépéseket helyezett kilátásba, ha az OpenAI, a Google és társai nem folyamodnak hozzájuk engedélykéréssel az AI-képzésre már felhasznált tartalmakkal kapcsolatban is. Az emberi alkotások magas színvonalának és a művészet igazi értékeinek megőrzése érdekében remélem, hogy még sok kiadó követni fogja a Sony példáját! Mert ha már a törvény nem éri utol őket elég hamar, akkor azoknak kell megszorongatni az AI-cégek lágyékát, akiknek kézzel fogható károkat okoznak. És még egyszer: nem az AI létezése a baj, hanem az, ha a használatával más embereket zsákmányolnak ki, bármiféle ellentételezés nélkül. Az ugyanis erkölcsi értelemben nettó lopás.

Ezt se hagyd ki:

Ezeket a Disney slágereket pörgetjük legtöbbször a Spotify-on

×