Az USA kormánya vissza akarja állítani azt a vámot, ami a Kínából származó videokártyákra, alaplapokra és egyéb PC hardverekre vonatkozik.

2024.05.24. – Egyelőre még nem biztos, de friss hírek szerint nagyon úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban visszatér a GPU-adó, ami jelentősen emelheti a PC-s hardverek árait az országban. A vám, ami akár 25 százalékos árnövekedést is jelenthet, PC Mag szerint a Kínában készült termékekre vonatkozik. A lap értesülései szerint, amit az amerikai kereskedelmi szervezet (USTR) is megerősített, a Biden kormányzat a Trump korszak PC-hardverekre kivetett vámok visszaállítását tervezi. Ez 25%-os vámot vagy importadót jelent a Kínában összeszerelt árukra, köztük a videokártyákra, alaplapokra és PC-házakra.

Mikor?

Arról egyelőre nincs hír, hogy a vámokat mikor vetik ki újra. Az USTR szóvivője lényegében arra utalt, hogy a GPU-adó visszatér. De mit jelent ez azok számára, akik Amerikában szeretnének Kínában gyártott PC-hardvert vásárolni? Valószínűleg magasabb árakra lehet számítani, ami nem jó hír egy olyan időszakban, amikor amúgy is minden drága. Mivel a legtöbb termék bizony Kínában készül, a 25%-os adó elég sok alkatrészre vonatkozik.

2021-ben olyan vállalatok, mint az NVIDIA, a HP és a Zotac azt kérték az USA kormánytól, hogy szűntessék meg a PC-alkatrészekre vonatkozó vámot, mivel a gyártás nagy része Kínában történik. Az USA és Kína között azonban nagy a feszültség, nem is olyan rég pedig komoly kereskedelmi szankciókat láttunk. Kínában például nem lehet legálisan GeForce RTX 4090-et venni. Szóval logikus, hogy a dolog mindkét irányban működik.

A jelenlegi válság, az infláció és az árak emelkedése mellett azonban a 25%-os emelés csak árthat a fogyasztóknak. Ez különösen igaz most, amikor az NVIDIA és az AMD a next gen hardverek piacra dobására készül a játékosok számára. Azt már tudjuk, hogy a GeForce RTX 5080 és az RTX 5090 drága lesz, de a 25%-os importadóval, nos, ki tudja, mennyibe fog kerülni.

A USA adói természetesen hatással lehetnek a hazai árakra is, szóval nem árt felkészülni arra, hogy komolyan megnőhet a videokártyák, alaplapok ára a jövőben. Ez persze nem újdonság: az utóbbi időben szinte mindenhol azt lehet hallani, hogy nőni fognak az árak. Aki PC-t akar összerakni, jobb ha nem vár sokáig.

Ezt láttad már?

A 12 legjobb misztikus-nyomozós sorozat, ha bejött a Halott Fiúk Nyomozóiroda

×