A Helldivers 2 nagyon gyorsan, nagyon nagy siker lett, de a megjelenés óta jelentősen bezuhant a játékosok száma PC-n, majd 80 százalékkal.

2024.05.24. – Az igazság az, hogy a Sony nagyon jól tette, hogy a Helldivers 2-t már a megjelenéskor elérhetővé tette a PlayStation mellett PC-n is. A játék hatalmas siker lett, a PC-s játékosközösség is hamar több százezresre duzzadt, és egyáltalán kijelenthető, hogy a hibái ellenére egy jó játék lett, remek közösségi élményekkel. Valószínűleg nem tett jót a PC-s játékosbázisnak, hogy a Sony nemrég PlayStation Network fiókot akart követelni a PC-s játékosoktól is, ám a nagy felháborodás után ezt visszavonták. Nos, ekkor azonban 177 PSN nélküli országból lekerült a játék a Steamről, és elvileg a mai napig nem került vissza. De nem csak ez az oka annak, hogy a játék a megjelenés óta elvesztette játékosainak 80%-át, legalábbis PC-n.

Helldivers 2 sötét napok

Az előbb említett megpróbáltatások után, vagy inkább annak hatására, a játék új problémával néz szembe. Kevesebb mint 4 hónappal az indulás után PC-n a játékosbázis 80 százalékát elvesztette – írja a Alchar.com. Ez egy multiplayer játék esetében hatalmas visszaesés, szóval nézzük meg alaposabban, hogy mi is történik valójában a Helldivers 2-vel.

Ha megnézzük a SteamDB-n a játék múlt heti játékosszámát mutató grafikonokat, a Helldivers 2-vel hétköznap körülbelül 65000-en játszanak. Hétvégén jobb a helyzet, akkor a játékosok száma eléri a 95000-et, de ez még mindig messze van attól a hatalmas játékosszámtól, ami a megjelenéskor volt. Ez persze minden játék esetében így van, a korai hype miatt többnyire hamar csökken a játékosszám minden cím esetében.

 

Háttér!

A játék 3 hónappal ezelőtt elérte a 450000-es csúcsot, márciusban és április első felében pedig napi átlagban 200-350 ezer játékos volt. Ez a cikk írásának pillanatában napi átlag 66 ezerre lehető, ami amúgy nem is olyan rossz. Az ilyen mértékű visszaesés egyik fő oka azonban nem csak a játékot érintő botrány, hanem a tartalmi változatosság és a fejlesztői frissítések hiánya. A játékosok szerint a játékból hiányoznak a változatos bolygók, és az, hogy a frissítések folyton felborították az metát, nem tetszett annyira az embereknek. Persze új bolygókat, pályákat simán be lehet hozni a játékba, leginkább az balansz-változások miatt frusztráltak sokan. Az Arrowhead túl sok változtatást eszközölt a fegyveren az elmúlt hónapokban, ami miatt elég kevés fegyver lett használható.

A Redditen többen panaszkodnak erre, sokak szerint ezek a változtatások feleslegesek voltak. Például a járőröző egységek csökkentése elvette a játék káoszfaktorát minden pályán. Mások hozzátették, hogy a játékban több mint 100 bolygó van, de folyamatosan ugyanazt a tíz bolygót kapják újra és újra. Ezen kívül sokan kiemelték a Warbond megjelenését, ami további fegyverváltozásokat eredményezett, ismét sok fegyver használhatatlan lett.

Bár az Arrowhead kijelentette, hogy egy időre lelassítja a frissítéseket, elengedhetetlen, hogy a tartalom növelésére összpontosítsanak. A Helldivers 2-ben még mindig ott a potenciál, hogy sikeres játékká váljon, de csak akkor, ha a jövőbeli frissítéseket úgy tervezik meg, hogy a játékosok tényleg azt kapják, amit szeretnének.

Ezt láttad?

A 12 legjobb misztikus-nyomozós sorozat, ha bejött a Halott Fiúk Nyomozóiroda

×