Hálózat hozzá még sehol, de máris kész az a 6G eszköz, amivel akár a sci-fi kategóriába tartozó holografikus telefonálás jön a videóhívás helyett.

Gábor János

2024.05.23. – Akarod úgy felhívni a párod, hogy ne csak egy kijelzőn mosolyogjon vissza, hanem holografikus alakban megjelenjen a térben, abban a szobában, ahol te vagy? Valósággá válik, igaz, nem egyhamar. De a Glasgow-i Egyetem mérnökein már nem múlik a dolog, az biztos, hiszen

kifejlesztették egy kísérleti 6G antennát, ami akár a holo-telefonáláshoz elegendő adatot is továbbít, illetve fogad.

A holografikus telefonálás lehetőségét sokan kötik az 5G-hez képest akár ezerszer gyorsabb adatsebességre képes 6G szabványhoz. Ha ez megvan, napjainkban még elképzelhetetlen technológiák előtt tárul ki a nagykapu, az általános önvezetéstől a távvezérelt műtéteken át a holo-hívásokig. Az IEEE Open Journal of Antennas and Propagation folyóiratban közölt tanulmány már le is írja az egyik alapvető eszközt, ami ehhez a korszakhoz kelleni fog, és ez a 6G antenna, ami már most életképes kommunikációs eszköz. Pedig hol van még a hálózat? Mondjuk ennek ellenére már lehet róla fogalmunk, hogy hogy fog kinézni – a Telekom egyik tavalyi bemutatójából, ami kezdetleges állapotú ugyan, de már sokat sejtet:

 

A HVG kiemeli: a Glasgow-i Egyetemen kifejlesztett dinamikus metafelületi antennát egy olyan, digitálisan kódolt mini processzor vezérli, ami képes 6G-s jelet továbbítani a 60 GHz-es frekvencián. Ez nagyjából körül is írja, hogy milyen célra fejlesztették: a tartományt jelenleg ipari, orvosi és tudományos alkalmazások számára tartják fenn.

Oké, de mikor lesz 6G?

A 6G hálózatok jelenleg fejlesztés alatt állnak, és nem várható, hogy 2030 előtt széles körben elérhetővé válnak. A technológia számos kihívást tartogat, amelyeket még mindenképpen meg kell oldani, mielőtt telepítésre kész hálózatokról beszélhetünk.

Az egyik ilyen gond az, hogy milyen spektrumon működjenek, hiszen új frekvenciasávokra lesz szükség – olyanokra, amelyek jelenleg nem állnak rendelkezésre. A spektrum kiosztásáról a Nemzetközi Távközlési Uniónak még meg kell állapodnia a különböző országokkal. Az infrastruktúra szintén gondot jelent, hiszen új tornyok és más hálózati berendezések szükségesek hozzá, ami óriási befektetést igényel a telekommunikációs vállalatoktól. És akkor még ott vannak az új szabványok, amiket ki kell dolgozni.

Annak ellenére, hogy ezek a kihívások léteznek, a szakértők úgy vélik, a 6G hálózatok forradalmasíthatják a kommunikációt. Lehetővé teszik majd a valós idejű alkalmazások zökkenőmentes működését és hatalmas előrelépést fognak jelenteni az IoT területén.

Ezt se hagyd ki:

Így készítsd el a Windows telepítőd – Pendrive-tól a finomhangolásig

×