A pendrive-ok remek eszközök, ha gyors adatmozgatásra van szükség. Az értékes adatokat azonban nem azokon érdemes tárolni.

2024.05.23. – Manapság már minden háztartásban találhatunk egy-egy pendrive-ot. Hol klaszikus adatmozgatásra használja valaki, hol pedig a Windows vagy egyéb operációs rendszer telepítésénél kerül elő. Akkor is jól jöhet, ha a modern tévén kellene gyorsan megnézni egy-egy letöltött videót. Sokszor azonban adatmentés céljából veszik meg, ám arra azért kifinomultabb megoldások nyújthat egy külső SSD, egy NAS vagy éppen egy felhő alapú, online tárhely. Szó sem róla, optimális esetben így is akár 10 évig húzhatják az adatok, de az értékes fájlokat nem pendrive-ra szokás menteni.

A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrájv, tollmeghajtó) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk manapság 8 GB-tól 1 TB-ig terjed. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül, de létezik védőkupak nélküli és kitolós változat is. A pendrive-ok az adatokat NAND flash-memória segítségével tárolják, a memóriacellákban bináris értékek (nullák és egyesek) formájában. Ezeket az 1 és 0 értékeket egyfajta „lebegő kapuban” csapdába esett elektronok képviselik. Ezek az elektronok azonban idővel elszivároghatnak, mely egyet jelent a garantált adatvesztéssel. Ennek köszönhetően a gyártók 16-20 éves maximális élettartammal kalkulálnak.

Íme a pendrive ami évszázadokig megőrzi az adatot, ám van egy hatalmas hátránya

Blaustahl USB Pendrive

A CNX Software weboldalára került fel egy igazán különleges pendrive. Az eszköz Ferroelectric RAM-ot alkalmaz, mely ultra-alacsony fogyasztással és remek írási sebességgel rendelkezik, miközben akár több milliószor is felülírhatóak az adatok. Nem utolsó sorban pedig az eltérő működési elvnek köszönhetően 200 évig is megőrizheti az eszközön található fájlokat. Egyetlen egy aprócska problém azért akad: a kütyü mindössze 8kb adatot tud eltárolni. Ez valós körülmények között néhány oldalnyi szöveg tárolására elegendő, ami nem túl acélos. Ideális lehet azonban jelszavakhoz, kriptopénztárcák kulcsaihoz vagy egyéb érzékeny adatokhoz. 

A Machdyne webáruházból szerezhető be a Blaustahl nevet viselő pendrive, egészen pontosan 29.95 euróért. Az eszköz lelkét egy Raspberry Pi RP2040 mikrokontroller adja, melynek köszönhetően nem (csak) a szokásos, másolós módon kerülhetnek rá adatok, hanem soros kapcsolatot imitálva, például PuTTY alkalmazás segítségével. Az FRAM chipek elterjedéséhez még hosszú időre és fejlesztésekre lehet szükség, addig pedig ezekkel az aprócska méretekkel kell beérniük a felhasználóknak.

Forrás: CNX

Ezt olvastad már?

Egyenként is vagyonokat érnek – ez a 10 legdrágább Pokémon kártya

×