Az Nvidia, az AMD és az Intel is új videokártyákkal jelentkezhet 2024-ben. Az elmúlt négy generáció sem okozott csalódást.

2024.05.23. – Az elmúlt években több szinten is fejlődtek a videokártyák. A korábbi két gyártós felállás helyett immáron három cég versenyez a vásárlók kegyeiért. Az Intel becsatlakozott harmadik erőként, mely hosszú távon jót tehet az iparágnak. A szoftveres újítások sem elhanyagolható tényezők. A leglátványosabb talán a valós idejű sugárkövetés, azaz a ray-tracing megérkezése lehetett, de ez csak a jéghegy csúcsa. Ott vannak még a különféle képfeljavító algoritmusok, mint a DLSS, az FSR vagy épp a XeSS.

Manapság egy videokártya driver sem csak a megfelelő működésért felel. Mindhárom gyártó combos szoftvercsomagot pakol a VGA-k mellé. Egy kattintással indulhat a Twitch, Youtube stream, de az utolsó másfél perc utólagos kimentése sem megugorhatatlan feladat. Az AMD Anti-Lag és Nvidia Reflex megoldások pedig arról is gondoskodnak, hogy a lehető legkevesebb legyen az input lag, azaz a bemeneti késés. A legfontosabb mutató azonban továbbra is a nyers, raszteres erőviszonyok fejlődése lehet. Szerencsére erről is átfogó képet kaphatunk a 3DMark jóvoltából.

Így fejlődtek a videokártyák az elmúlt 8-9 évben

A 3DMark Time Spy programja hosszú évek óta megbízható benchmark, több millió felhasználó méri ezzel a kártyája erejét. Az elmúlt bő egy évtizedben közel 50 millió mérést eszközöltek a VGA tulajdonosok. Ez azonban lehetőséget ad arra is, hogy átfogó képet kaphassunk a videokártyák nyers erejének fejlődéséről. Nézzük is, hogy mit mutatnak a grafikonok:

Így fejlődtek a videokártyák az elmúlt 8-9 évben

Így fejlődtek a videokártyák az elmúlt 8-9 évben

Négy generációt ölel át az elmúlt 8 év. Jól látható, hogy a GTX 10 és RTX 20 közötti raszteres ugrás nem volt túl combos, egyértelműen a ray tracing képességeknek köszönhető, hogy mégis minőségi előrelépésnek volt tekinthető az új generáció. Az RTX 30 és RX 6000 azonban már emelte a tétet, hatalmas generációs ugrásról beszélhetünk. Az RTX 40 sem finomkodott, ám egyértelműen a drágább modelleknek köszönhető a fejlődés, hiszen az például az RTX 4060 alig erősebb, mint az elődje. Egyet biztosan kijelenthetünk: az AMD az elkövetkezendő generációban egyértelműen lemarad majd, hiszen nem próbálkoznak flagship modellel. Az RTX 50 és RX 8000 széria 2024 második felében érkezhet meg, de nagy eséllyel az Intel sem akar lemaradni.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

Egyenként is vagyonokat érnek – ez a 10 legdrágább Pokémon kártya

×