Az elektromos autók egyre elterjedtebbek, s azt hinné az ember azért, mert veszélytelenebbek. Nos, egy kutatás szerint ez közel sem igaz rájuk…

2024.05.23. – Egyre elterjedtebbek az elektromos autók az utakon, ami hosszútávon jó jel a környezetünkre nézve. Rövidtávon viszont úgy fest, hogy még nem szoktak hozzá az emberek, sem a vezetők, sem pedig a gyalogosok, ugyanis egy felmérés szerint jóval több balesetet okoznak az e-járművek, mint a belső égésű motorral hajtottak.

Egy új felmérésben összesen több mint 50 milliárd kilométernyi, különböző típusú autókban megtett közlekedés adatait elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy az elektromos és hibrid autók közel kétszer nagyobb eséllyel ütnek el gyalogosokat, mint fosszilis üzemanyaggal működő társaik. Sőt, ha a vizsgálatot városi területre szűkítették le, a különbség drámaian megugrott, és azt mutatta, hogy háromszor nagyobb eséllyel válnak emberek áldozataivá a modern járműveknek.

Meglepő eredmények

A tudósok a felmért adatokat feldolgozták, majd igyekeztek tudományos választ adni a szomorú eredményekre. Szerintük az egyik ok arra, hogy az elektromos autók nagyobb gondot okoznak jelenleg az utakon, hogy vezetőik átlagosan a fiatalabb, így pedig a tapasztalatlanabb vezetői rétegbe tartoznak. Nem ismerik még úgy a határaikat, így az életmentő, vagy éppen balesetet elkerülő manővereket sem tudják megfelelően kivitelezni. Ehhez köthető a második ok, ami már az e-autók oldaláról közelít.

A szóban forgó járművek jóval jobban gyorsulnak, mint a belső égésű motorral hajtottak, ám a súlyos akkumulátor miatt általában hosszabb féktávval is rendelkeznek. Ez a kettősség nem csupán a tapasztalatlan autósokat keverheti kényelmetlen helyzetbe, hanem a gyalogosok érzékeit is átverheti. „Á, úgyis megáll, van rajta fék” – a gond csak az, hogy a gyalogos azzal nem számol, hogy milyen gép közelít felé.

elektromos

Forrás: BYD

A harmadik, s szerintem legkézenfekvőbb ok pedig, hogy a szóban forgó elektromos járművek a megszokottnál jóval halkabbak, egy figyelmetlen gyalogos számára szabályosan meghallhatatlanok. Még hozzá vannak szokva a rutinból közlekedők, hogy hangos, berregő hangot adnak ki az autók közlekedés közben, így akár akkor is felfigyelhetnek egy érkezőre, amikor annak háttal haladnak. Sajnos az elektromos autók esetén ezt az „ötödik érzéket” nem lehet használni.

Jelenleg tehát statisztikailag veszélyesebbek a az elektromos autók, ezeken a számokon pedig csak mi, emberek fogunk tudni változtatni, elsősorban azzal, hogy körültekintően közlekedünk.

Ezt olvastad már?

Gigaakciókkal készül a Sony a PlayStation tulajdonosoknak

×