Ritkábbak, mint a jeti, ezért az árveréseken úgy feltolták az értéküket, hogy a legolcsóbb árából is kijön egy Audi R8. A legdrágábból meg a lottó ötös.

Gábor János

2024.05.23. – Annyira ritka Pokémon kártyákat szedtünk össze, hogy már szinte nem is léteznek – gyakran azért, mert kereskedelmi forgalomban sosem voltak kaphatók, magyarán pénzért megvenni nem, legfeljebb elnyerni lehetett őket, valamilyen teljesítményért. Ennek megfelelően irgalmatlan drágák is, de azt nem gondoltuk volna, hogy ennyire. Kapaszkodj meg valami, és szembesülj az anime franchise legdrágább ereklyéivel, amelyek némelyike annyit ér, mint Magyarországon a lottó ötös. És nem, ebben semmi túlzás nincs. Köszi a segítséget a gyűjtéshez, IGN!

10. No. 2 Trainer

A lista legalján kapásból egy elképesztő ritkaságot találsz – csak egyetlen darab létezik belőle. A Nintendo adta ki, Toshiyuki Yamaguchi tiszteletére, aki a 2000 augusztusában megrendezett japán Secret Super Battle Best versenyen a második helyen végzett. A kártya utoljára a Heritage Auctions árverésén cserélt gazdát, 2023 júliusában, 137.500 dollárért, vagyis több mint 49 millió forintért, amiből kijön egy vadiúj Audi R8 is.

9. Neo Genesis – első kiadás, holografikus Lugia

A Neo Genesis a kártyasorozat egyik első nagy bővítménye, amely először tartalmazta a második generációs Pokémonokat. A 2000-es gyártási problémák az átlagosnál nehezebbé tették ennek a készletnek az osztályozását, és ez az első kiadású holografikus Lugia egyike annak a háromnak, amely BGS Pristine minősítést kapott. Ez lényegében azt jelenti, hogy hiba nélkül nyomott, tökéletes példány: centrikus és fényes, éles sarkokkal, ragyogó, eredeti színekkel. Egy 2021-ben nyilvánosság előtt zajló tranzakció keretében valaki 144.300 dollárt (51,5 millió forintot) adott egy példányáért.

8. Kangaskhan – holografikus, családi napi trófea

A No. 2 Trainerhez hasonlóan ez a kártya sem volt kapható kiskereskedelmi forgalomban. 1998-ban egy Japánban tartott versenyen, a Kangaskhan Family Eventen lehetett megnyerni, egy szülő-gyerek csapatok között rendezett vetélkedősorozat keretében. Ha sok játékot nyertél, ilyet kaptál tematikus nyereményként, rajta Kangaskhannal, egy babával az erszényében. Egy remek állapotban lévő példányáért 2023. júliusában 175.000 dollárt (62,5 millió forintot) fizettek.

7. (Dedikált) Ishihara GX Promo

Ezen a sorozaton a The Pokémon Company látnoki elnökének, Tsunekazu Ishiharának a képmását találod. A vállalat korlátozott számban adta ki, kifejezetten csak alkalmazottak számára, amikor Ishira 2017-ben betöltötte a 60. évét. A szülinapi kártya elsőre egoista ötletnek tűnhet, de cseppet sem az, sőt, tudták jól, hogy nagyvonalú jutalmat kapnak, és ha még az elnök úr aláírását is megszerzik hozzá, az olyan, mint egy kisebb lottó főnyeremény. És Ishira a kollégáinak bizony alá-aláírta. Egy, fekete tintával felfirkantott szignóval is rendelkező Ishihara GX Promoért 2021 áprilisában 247.230 dollárt (88,2 millió forintot) adtak. Persze nem várjuk vagy kívánjuk, de te is gondolj bele: mennyit fog ez érni, miután Ishira meghal?!

6. Bronz Pikachu No. 3 Trainer trófea

Ez egy emléktárgy a legelső Pokémon-tornáról, amelyet 1997 júniusában, a japán Chibában, a Makuhari Messe rendezvénycsarnokban rendeztek. A kártyákat csupán négy versenyző kapta meg – értelemszerűen azok, akik harmadik helyezést érték el a versenyen. A négyek egyik, kitűnő minőségű darabját 2023 áprilisában vette meg valaki, 300 000 dollárért (több mint 107 millió forintért).

5. Blastoise – bemutatóra készült Pokémon kártya

Ennek a Blastoise kártyának érdekes története van. A Wizards of the Coast rendelte meg, 1998 közepén bemutató kártyaként, vagyis egyfajta mintaként, amivel prezentálni tudta a Nintendónak, hogy van fantázia és pénz az angol nyelvű piacban. A kártyakiadó szándéka nyilván az volt, hogy együttműködést csikarjon ki a japán vállalatból. Durva, de mindössze kettő ilyen Blastoise-kártyát gyártottak. Ebből az egyikről nem tudni semmit, de a másik újszerű állapotban fennmaradt – legalább 2021 januárjáig, amikor egy gyűjtő nem kevesebb, mint 360.000 dollárt (128,5 millió forintot) számolt le érte az addigi tulajnak.

4. Pokémon Base Set – holografikus Charizard, első kiadás

A Pokémon-történelem egyik gyöngyszeme ez az 1999-es alapkészletből származó, első kiadású Charizard. Az artwork eleve ikonikus: talán a legismertebb rajzolt kép a karakterről, ami drámai, frontális perspektívát kapott. Nagyon kevés jó minőségű Charizard maradt fenn az eredeti Base Set sorozatból, ami eleve csak 3000 kártyát tartalmazott és azok közül mindössze 121 darab kapta meg a legmagasabb, Gem Mint minősítést. Ezek egyikéért 2022 márciusában 420.000 dollárt (150 millió forintot) adtak.

3. Ezüst Pikachu trófea

Ez a kártya a Lizardon Mega Battle, az első japán nemzetközi verseny egyik ereklyéje, amelyet trófeaként adtak a második helyezetteknek. Összesen 14 ilyen kártya készülhetett, de hivatalosan csak négy létezését erősítették meg. Ezekből az egyetlen Gem Mint minősítésű darab a Goldin 2023 szeptemberi aukcióján 444.000 dollárt (158,5 millió forintot) ért valakinek.

2. 1995 Pokémon Japanese Topsun Charizard, kék hátlappal

A kártya 1995-ös megjelölése a szerzői jogra utal, nem a megjelenés évére, mert 1997-ben került forgalomba, Japánban. Ez az első kiadás előtti darab kék hátlappal rendelkezett. Amikor 1997-ben először jelent meg, egy csomag almaízű rágógumi mellé járt. Rosszul járt, aki kidobta. Csak 31 ismert példánya létezik, és az egyetlen, újszerű állapotban megőrzött darab egy 2021. januári árverésen 493.230 dollárért (több mint 176 millió forintért) kelt el.

1. 1998 Pikachu Illustrator

A CoroCoro 1997-1998 között három nagy eseményt rendezett: a Pokémon Card Game Illust Artist, a Mewtwo’s Counterattack Commemoration Illust Artist és a Pikachu’s Summer Vacation Commemoration Illust Artist versenyt. Ezek győztesei egy-egy Pokémon Illustratort kaptak. A kártyából 39 darab készült, de végül csak 20-at osztottak ki belőlük. Ezek ma a legdrágábbak, amelyek kaphatók.

A Pokémon Illustratorok egyik, PSA 9-es darabját az ismert YouTube-celeb Logan Paul vette meg, még 2021 júniusában, 1,275 millió dollárért (455,2 millió forintért). De várj, itt még nincs vége: egy évvel később, 4 millió dollárt ráfizetve elcserélte egy PSA 10-es Pikachu Illustrator kártyára. Ez utóbbi minimális értéke tehát 5,275 millió dollár, vagyis közel 1,9 MILLIÁRD forint, ami már egy magas lottó főnyereménynek számít itthon. Úgy tudni, még mindig Logan Paul birtokában van.

Ezt is olvasd el:

MENNYI? Ekkora vagyont ér a 10 légértékesebb képregény a világon

×