Hiába forrt össze szorosan Sinkovits-Vitay András hangja Rozsomák karakterével, a Disney 24 év után mással szólaltatja meg magyarul az antihőst.


Bódi Dániel

2024.05.23. – Ha Hugh Jackmannel nem is, de Rozsomák – vagy ahogyan sok magyar néző ismerheti: Farkas karakterével mindenképp összeforrt Sinkovits-Vitay András szinkronszínész személye, akinek hangján megszólalt a hosszúéletű öngyógyító belezőgép az elmúlt 24 évben. Igen ám, csakhogy a szemfülesebb hazai rajongók a Deadpool és Rozsomák szinkronizált előzetesében mintha másvalakit hallottak volna, és mint kiderült, valóban nem a fülek csengtek: Sinkovits-Vitay helyett Csere László osztotta az egysorosokat Ryan Reynolds elmebeteg antihősének.

 

De ilyen a szinkron műfajában gyakorta előfordul, sokszor az előzeteseket más, épp ráérő szinkronszínészekkel mondanak fel sebtiben, de a kész verzióban már a megszokott hangokat hallhatjuk viszont. Valami hasonló volt a helyzet a harmadik és egyben az első Disney/Marvel-kánon Deadpool-mozival is: Sinkovits-Vitay egyszerűen pont nem ért rá, ezért keresték fel gyorsan Csere Lászlót – akinek nem mellesleg – valószínűleg hangszín egyezései miatt – hasonlóképp jól áll a karakter.

A rossz hír viszont az, hogy Sinkovits-Vitay 8 X-Men film után nem tér vissza a kilencedikre…

A legendás szinkronszínész a Facebookon írta le a teljes történetet: az előzetesben azért nem ő szinkronizálta Rozsomákot/Hugh Jackmant, mert épp a 21. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny díszvendége volt, ami pont egybe esett a filmelőzetes szinkronmunkálataival. Ezután viszont mindenki legnagyobb meglepetésére a Disney valamiért úgy gondolta, hogy újracastingolja a magyar hangot – amin 8 mozifilmmel és egy rajzfilmmel a háta mögött – Sinkovits-Vitay is részt vett.

A Disney azonban három hét morfondírozást követően úgy döntött, hogy nem szeretne Sinkovits-Vitay-val dolgozni, Rozsomák magyar hangú életre keltését egy másik szinkronszínészre bíznák.

 

A színész ugyanitt megköszönte a rajongóktól érkező támogatást és a szeretetet, amit az elmúlt időszakban kapott. Hogy pontosan ki is lesz az antihős új magyar megszólaltatója, azt egyelőre nem tudni, de, ha nem történik addig valami csoda, akkor az már nem Sinkovits-Vitay lesz. A csoda alatt pedig lehet érteni akár azt a rajongói petíciót is, amit 5 óra alatt már több mint 830-an írtak alá abban a reményben, hátha tudnak hatni azokra a Disney-döntéshozókra, akik 24 év után – látszólag minden ok nélkül – kvázi „kirúgták” az ikonikus szinkronszínészt.

Ezt is olvasd el:

Ezért utálta Ian Fleming rettentően, hogy Sean Connery lesz James Bond

×