Mondhatni nem túl sok kihívást tartogat a kibertámadóknak a Windows XP.


Bódi Dániel

2024.05.21. –  Bár már rettentően kevesen használnak Windows XP-t a mindennapokban, mégis, bármit tehet a Microsoft, valamiért mindig megmarad egy ebet a karóhoz kötő szűk felhasználói réteg, ami 20 éves távlatból sem hajlandó egy tapodtat sem tágítani mellőle. Ez nem sok, csupán 0.33%-a azon Windowst használó emberek száma a Statcounter teljes windowsos megoszlásában, bár már már ez is jóval több, mint kéne, hiszen senkinek sem kellene már használni a hivatalosan 2014-ben nyugdíjazott rendszert.

Elrettentő példának hősként vonul fel Eric Parker YouTuber, aki arra volt kíváncsi, hogy a Windows XP teljesen magára hagyott állapotában összesen mennyi digitális vírust szív magába csak azáltal, hogy rá van kötve az internetre. A kísérletező szellemű videós a virtuális környezetben futtatott XP-nek azonnal leállította a Windows alaptartozék tűzfalát, és ezt követően kötötte rá az internetre, majd lépett hátra és hagyta dolgozni a többit. Mármint ezen túl már nem nyúlt hozzá-bele, nem nyitott meg webböngészűt, és semmit sem töltött le.

Alig telt el 10 perc, már feltörték a rendszert.

A gyors és teljesen ismeretlen támadó a conhoz.exével próbálkozott először, majd később még egy teljesen új  Windows XP felhasználói profilt is regisztrált magának a gépre Admina néven. Persze a normál, valódi profilt sem hagyták érintetlenül, ahol a háttérben hamar elindult egy ftp.exe nevű alkalmazás. A gyanús programok és folyamatok megjelenése után Eric letöltötte a Malwarebytes vírusírtót, ami szinte azonnal nyolc fenyegetést: négy trójai, két backdoor és két adware programot azonosított.

Ami különös, hogy a conhoz.exét nem ismerte fel, de a PCGamer szerint ez egy botnet hálózatról is árulkodhat, de még furcsább, hogy az újbóli keresés nemhogy nem vezetett eredményre, de az azonosítatlan kártevő képes volt teljesen lelőni a vírusirtót: a Malwarebytes hirtelen leállt. Hasonlóval persze nem túl sokan próbálkoznának élesben, mindenesetre a kísérlet jól rámutat arra, hogy mennyire fontosak az operációs rendszer naprakész biztonsági frissítései, valamint egy remek példa is arra, miért is nem érdemes ősrégi, semmilyen szinten nem támogatott rendszert használni.

Ezt is olvasd el:

200 évvel ezelőtt így képzelték el a jelenünket – Mennyiben lett igazuk?

×