Ritkán húz akkorát a Nintendo, mint most, amikor egy fejlesztő-kiadó cégcsoport nehézségeit kihasználva bekebelez egy nagy múltú stúdiót.

Gábor János

2024.05.21. – Játékstúdiók jönnek-mennek: sokat bezárnak, másokat átszerveznek, de akadnak érdekes felvásárlások is. Ilyen a ma bejelentett üzletkötés az Embracer Group és a Nintendo között is. Utóbbi nem túl gyakran tesz ekkora lépést: utoljára 2021-ben vett stúdiót (a Next Level Games-t), azt megelőzően pedig 2007-ben, amikor a Xenoblade-et fejlesztő Monolith Soft került a birtokába.

Most egy olyan vállalat felvásárlására készül, ami a Hogwarts Legacy és a Mortal Kombat 1 portjait készítette el Switch-re.

A japán vállalat bejelentette: megállapodást kötött az Embracer Grouppal arról, hogy az eladja neki a 2012-ben, Miamiban alapított Shiver Entertainmentet. A közlemény egyértelművé teszi, hogy a Nintendo nem viccel: „a Shiver kibocsátott részvényeinek 100%-át megvásárolja, majd teljes tulajdonú leányvállalattá alakítja”. A cél az, hogy „magas szintű erőforrásokat biztosítson a portoláshoz és a fejlesztéshez”. A Shiver fókusza a felvásárlás után is ugyanaz marad – erősítették meg: szoftvereket fog portolni, több platformra, köztük a Switch-re.

Gondban lévő cégtől vásárol a Nintendo

A vállalat a befektetők megnyugtatására leszögezte, hogy az akvizíciónak csekély hatása lesz a vállalat jelenleg zajló pénzügyi évére. Ez azt jelenti, hogy a nyilvánosan nem közölt vételár a cég méreteihez képest nem jelentős, így a kifizetés nem fogja padlóra küldeni. A felvásárlás előzményei alapján az is lehet, hogy áron alul kapták meg a stúdiót, hiszen az Embracer nem a legsikeresebb időszakát éli: költségracionalizálás címén 2023 vége óta több mint 1400 embert rúgtak ki.

Ezt se hagyd ki:

Ha igazi kihívás kell: 10 pokoli nehéz játék, ami próbára teszi az idegeidet

×