Már mindenki tudja, hogy Yasuka valóban létező személy volt, akinek viszont nem tetszik a fekete szamuráj alakja, nem hagyja annyiban a Ubisoft döntését.

2024.05.17. – Nemrég az Ubisoft végre lerántotta a leplet a következő Assassin’s Creed játékról, ami Japánban játszódik majd, két játszható karakterrel a középpontban. Az első előzetes után azonban sokan kiakadtak azon, hogy az egyáltalán nem modern Japánban egy fekete bőrű szamuráj látható, így máris indokolatlan propagandával támadták a fejlesztő Ubisoftot. Pedig az igazság az, hogy a Ubisoft fejlesztői szeretnek a történelemből merítkezni, és most is ezt történt. Nemrég mi is egy vaskos cikkben fejtettük ki, hogy Yasuke valóban létezett és tényleg fontos szereplője volt a japán történelemnek. Az elvakult AC Shadows ellenes rajongók azonban nem nyugszanak.

Yasuke Wikipedia

Az Assassin’s Creed: Shadows leleplezése után az elégedetlen játékosok elárasztották a Wikipédiát, hogy megváltoztassák a játék egyik főszereplőjének saját oldalát. Szóval nem az AC Wikipedia oldalát támadták, hanem az eredeti, Japánban élt Yasuke életéről szóló Wikipedia oldalt. Mindezt azért, mert nem értették, mit keres egy Assassin’s Creed játékban egy Japánban élő szamuráj. Valaki például a Twitteren mutatta meg, hogy Yasuke Wikipedia-oldalát több mint 50-szer módosították azon a napon, amikor megjelent az előzetes. A vita leginkább akörül megy, hogy Yasuke valóban szamuráj volt-e abban a korban, vagy csupán fegyverhordozó. Nyilvánvalóan a módosítók megpróbálják aláásni az AC karakter jelentőségét, bár őszintén szólva, ennek semmi értelme nincs.

Függetlenül a történelmi hitelességtől, ez egy videojáték, amiben az alkotók olyan karaktert mutatnak be, amilyet akarnak. Lehet, hogy Yasuke nem volt igazi szamuráj, ettől viszont még lehet egy kiváló karakter a játékban.

Ki volt az igazi Yasuke?

Yasuke állítólag az első külföldi származású, afrikai szamuráj volt, akit valószínűleg gyermekkorában rabszolgasorba taszították, majd eladtak. Szabad emberként később Alessandro Valignano olasz jezsuita misszionáriust kísérte Indiába, valószínűleg testőrként. Miután 1579-ben megérkezett a polgárháború sújtotta Japánba, Yasuke 1581-ben Oda Nobunaga nagyúr – az első „Nagy Egyesítő” – szolgálatába állt, ahol magas termetéről és erejéről volt híres. Yasuke szolgálata véget ért, amikor Nobunagát elárulták, és az 1582-es Honoji-incidens során harakirit kellett elkövetnie. Yasuke azonban túlélte a támadást, és Nobunaga levágott fejével együtt elmenekült, megfosztva ezzel ellenségüket a trófeától.

Bár a Yasuke szokatlan választás lehet egy feudális Japánban játszódó játékhoz, az a lehetőség, hogy egy kívülálló szemszögéből tapasztalhatod meg ennek a korszaknak a szépségét és brutalitását, érdekes nézőpontot eredményezhet. Mivel az Assassin’s Creed: Shadows kisebb lesz, mint az Odyssey vagy a Valhalla, annál nagyobb szükség van az erős karakterekre és a lebilincselő történetre. Ráadásul nem Yasuke volt az egyetlen nem japán szamuráj. William Adams, aki James Clavell Shōgun című könyvében John Blackthorne-t ihlette, 1605-ben kapta meg a címet. Az Assassin’s Creed: Shadows 2024. november 15-én jelenik meg.

Ezt láttad?

 

×