A PlayStation hackerek nem állnak meg, mára pedig ott tartunk, hogy LG okostévé is elég ahhoz, hogy megkerüljék a legális játékfuttatást.

2024.05.17. – A mai világban igazából sokkal jobban jár az a gamer, aki nem tölt le ingyenesen egy feltört játékot, hanem egész egyszerűen legális forrásból megveszi azt. Így nem maradunk ki fontos online funkciókból, mindig megkapjuk a fontos frissítéseket, ráadásul attól sem kell félni, hogy ismeretlen forrásból vírust telepítenek a gépünkre. Az igazi PlayStation játékosok, akik még játszottak a PS1 korszakában, talán tudják, hogy ez nem mindig volt ilyen egyszerű, legalábbis Magyarországon.

PlayStation chip

Mostanában elég sokat beszélünk arról, hogy milyen drágák a játékok, a kiadók pont tavaly emelték fel az AAA-s játékok átlagárát 70 euróra. Ez azt jelenti, hogy egyes esetekben akár 30-40 ezer forintot is elkérnek egy PlayStation vagy PC játékért. Régen, a 90-es évek végén, 2000-es évek elején nem csak nehezebb volt játékokhoz hozzájutni, de szintén nem voltak olcsók, így sokan megpróbáltak másolt játéklemezekkel játszani. Ehhez azonban a PlayStation 1-et és 2-t fel kellett törni, hogy futtatni tudja a másolt lemezeket. Az akkori chipelést később felváltotta a jailbreak rendszer, ami szoftveresen teszi lehetővé a rendszer hibáinak kihasználását. Vagyis kiszabadulunk a hivatalos korlátok és tiltások börtönéből amivel ingyen futtathatunk (letöltött) játékokat. Legalábbis ha hajlandók vagyunk lemondani az online funkciókról, frissítésekről, PlayStation Plus-ról, stb. A PlayStation 4 jailbreak pedig mára olyan fejlett lett, hogy már egy LG okostévé is elég hozzá.

Csak okosan

Természetesen mindezt csupán érdekességként írjuk le, semmiképpen sem szeretnénk senkit a jailbreakre bíztatni. Már csak azért sem, mert minden egyes PlayStation mókolás miatt elveszíthetjük a garanciát, sőt – mivel ezek nem legális módszerek – egy hiba után az egész konzol mehet a kukába. Az viszont igen érdekes, hogy nemrég a Guru3D arról számolt be: már webOS rendszerű LG Smart okostévékkel is megoldható a PlayStation 4 jailbreak.

Ezzel a módszerrel az okostévét kizárólag jailbreakre lehet használni, valójában egyszerűbbé téve az egészet. Hagyományosan a PlayStation 4 jailbreakhez olyan külső eszközöket használnak, mint a Raspberry Pi, de az okostévé használata teljesen új szint. A lényege, hogy az LG Smart TV-t úgy alakítják át, hogy a WebOS Homebrew fusson rajta. Ezután aktiválnak egy SSH-kiszolgálót, letiltják a rendszerfrissítéseket a TV-n, hogy a jailbreak firmware-verziója megmaradjon. A PlayStation 4 és az okostévé Ethernet-összekapcsolása és egy sor lépés után fel is törhetik a PS4-et. A rendszer előnye állítólag az, hogy a megoldás nem módosítja véglegesen a PS4 rendszerszoftverét, mindig el kell indítani, amikor bekapcsoljuk a PS-t. Leleményes, nem igaz? Persze azért a rendszernek nem csak hátrányai, de korlátatai is vannak. Például hogy csak a 11.00-ás PS4 firmware-rel működik, és olyan LG tévé kell hozzá, ami soha nem csatlakozott az internethez és 2022 közepén óta nem frissítették.

A lényeg

Ennek lényege nem az, hogy hogyan lehet megkerülni a Sony biztonsági módszereit, hanem az, hogy megmutassák, milyen leleményesek a hackerek. Ez ráadásul segíti a Sony mérnökeit abban, hogy folyamatosan vizsgálják a PlayStation rendszereinek gyenge pontjait, amit javítani kell a biztonság érdekében. Az etikus hackerek például nagyon jó pénzeket keresnek a hibajelentésekkel. Szóval a hackerek új módszerei a technológia határát feszegetik. Persze a nagy cégek bármennyire is próbálkoznak, a hackerek mindig találnak egy kiskaput. Ettől függetlenül tényleg mindig akkor járunk a legjobban (és ez a legegyszerűbb megoldás is), ha egyszerűen csak megvesszük a játékokat. Minden más annyira kockázatos, hogy egyszerűen nem éri meg.

Ezt láttad már?

Máris támadják az új Assassin’s Creedet a fekete szamuráj miatt, pedig tényleg létezett

×