Ha valaki rákérdez, hogy melyik a legnehezebb játék, amivel valaha játszottál, milyen cím jut eszedbe? Elég esélyes, hogy ezek között is ott van.

Gábor János

2024.05.17. – Bár egy videojáték alapvető célja az, hogy szórakoztasson, lássuk be, van egy csomó, ami még finoman szólva is próbára teszi a türelmedet. Sok játékosnak okozott már játék álmatlan éjszakát, vagy rosszabb esetben törött kontrollert, bezúzott monitort. A legtöbb játékban persze teljesen normális, hogy itt-ott beleszaladsz egy-két nehézségbe, de ez a 10 cím talán kissé elvetette a sulykot.

Sekiro: Shadows Die Twice

Még a Dark Souls veteránoknak is meggyűlik a baja a Sekiroval. Sokkal több agresszivitást követel meg a játékostól, mint a FromSoftware legtöbb címe, és nem engedi, hogy visszafogottan, erőt tartalékolva próbáld meg kibekkelni a csatákat. Szinte tényleg az utolsó vérig bele kell adni mindent. Amivel nyerhetsz, az a jól időzített hárítás – ezt nem árt profi szintig gyakorolni ebben a nehéz játékban. PC-re, Xbox One-ra és PS4-re elérhető.

Returnal

A Returnal AAA-s rogue-like játékmenete kezdetben eléggé megdöbbentette a játékosokat, mert a fejlesztő Housemarque általában nem erőlteti meg magát, ha nehézségeket kell fokozni. De itt csőstül jön a baj – és mindig máshonnan. A pálya minden egyes elhalálozás után megváltozik, ami egyrészt jó, mert nem válik unalmassá, másrészt viszont olyan nehézzé teszi, hogy az összes istent lekáromkodod az égből, mire végzel. Még akkor is nagy kihívást jelent az agresszív NPC-k elintézése, amikor a legerősebb szintre értél. Eredetileg PS5-exkluzívként jelent meg, de már PC-n is játszhatod.

Nioh

A Team Ninja Souls formulára épített játéka Japán Sengoku korszakában, vagyis az 1600-as években játszódik. Sötét fantasy ez, amiben a Yokai démonok ellen kell harcolni a felkelő nap országába vetődött tengerésszel. William kénytelen elsajátítani a pokoli nehezen tanulható harcművészet minden elemet, ha túl akar élni – és ezt a fáradtságos küzdelmet nagyon jól átteszi a válladra a játék. Csak győzd szusszal, a Souls és Ninja Gaiden játékelemeket vastagon vegyítő játékban! PS4-re és PC-re jött ki.

Myst

Ebben a játékban nem kellenek alaposan betanult időzítések, ellenségekkel szembeni dörzsölt taktikázás, gondos karakterfejlődés. Mégis, baromira próbára teszi a türelmet. A Myst néhány rejtvénymegoldása a képtelenség határán egyensúlyoz, és jobb, ha van nálad jegyzetfüzet, hogy számon tudd tartani a véletlenszerűen érkező nyomokat, mert ennyi mindent egyszerűen nem lehet megjegyezni. PC-re, Macre, Oculusra, Xbox-ra is megjelent.

Kerbal Space Program

Az űrutazás kemény dolog és a Kerbal Space Program minden jópofasága ellenére remekül érzékelteti is, hogy mennyire. Úgy tudni, a fejlesztéséhez anno űrkutatók, asztrofizikusok tanácsát is kikérték, szóval meglehetős hitelességgel árnyalja, mennyire összetett a kozmosz és a felfedezése. Az első rakétát pályára állítani anélkül, hogy felrobbanjon, eleve nagy kihívás, nemhogy kitalálni, hogyan juthatsz el más bolygókra. PC, Xbox One, Xbox Series, PS4, PS5 platformokra is megkapod.

Ikaruga

Az Ikaruga nehézsége a viszonylag összetett polaritásváltó mechanikából adódik. Pedig muszáj belejönni, mert kulcsfontosságú a sikeres harchoz: meg kell tanulnod, hogy melyik polaritást használd az ellenséges tűz elnyelésére vagy az ellenségek elpusztítására. Meglehetősen mély és kifinomult harcrendszer: nagyon meg kell tanulni, hogy mikor lőjj, mikor térj ki, és mikor válts polaritást, ha maximalizálni akarod a sebzést és feltöltsd a speciális támadó erődet. Még a gyakorlott shoot ’em-up játékosok is komoly kihívásnak tarthatják. PC-n, PS4-en és Xbox 360-on tudod tolni.

Getting Over It with Bennett Foddy

Egy ember, akinek az alsó teste egy edénybe szorult, így az egyetlen eszköz, amivel helyet tud változtatni egy kalapács, amivel tovább és tovább lendíti magát. Kimerítően hangzik, és akkor még nem is csináltál semmit. Hát, készülj fel a legrosszabbra! Az alapfeltevés egyszerű, de az igazi nehézség abból adódik, hogy gyorsan elveszítheted az elért eredményeidet: ha a karaktered meghal, mehetsz vissza az egész szenvedés legelejére. Perverz. Mégis mindenáron meg akarod majd csinálni. Windows, Mac, Linux, Switch, PS4, Xbox One platformokra szedheted.

Demon’s Souls

Az eredeti Souls játék máig kihívást jelent. Ezen érlelődött a FromSoftware pályatervezési filozófiája, és ez látszik is: minden sarokból, lesből támadhat rád valaki vagy valami. Hírhedten nehéz játék, ami nem fél büntetni a játékost a hibáiért. A harcrendszer szándékosan lassú és komoly precizitást igényel, az elhalálozás pedig elég gyakori. A játékmenet nem bocsát meg egy hibát sem, és nem fogja a kezed egy másodpercig sem: mindent neked kell felfedezni, mindenre neked kell rájönni. PS-en tolhatod.

Dark Souls

Egy újabb mocskos nehéz cím, ami nem kíméli sem az idegeidet, sem az energiáidat. A harc kemény és könyörtelen, a halál pedig gyakori vendég. Türelmesnek, kitartónak és taktikusnak kell lenned a sikerhez. Pedig nagyon embert próbáló: fontos a szintlépés, de minden karakterhalállal bukod az ehhez gyűjtögetett pontokat. Persze visszaszerezheted a mentési pontok előtt, de ha megint buksz, minden megy a levesbe. Na jó, legalább tényleg óvatosságra nevel. Tényleg csak erős idegzetűeknek – PS-en és PC-n.

Bloodborne

A Bloodborne nem enged a pajzs mögött bujkálni, hanem inkább arra ösztönöz, hogy támadj és mozogj folyamatosan, az ellenség támadásait pedig kitéréssel hárítsd. Az életerőd visszanyerésének legfőbb módja pedig az ellenségek legyilkolása, ami állandó nyomás alatt tart. A halálnak itt is súlyos következményei vannak: elveszítheted a megszerzett tapasztalati pontok egy részét. PS4-en lehet végig dühöngeni.

Ez nyilván csak néhány példa minden idők legnehezebb videojátékai közül. Neked eszedbe jutott még pár? Vannak olyanok, amelyek szerinted még ide kívánkoztak volna? Írd meg kommentben a Leet.hu Facebook-oldalán, ennek a hírnek a bejegyzése alatt!

Ezt se hagyd ki:

Amitől tényleg megfagy a véred – A 10 legparább horrorjáték pillanat

×