Most akkor woke, vagy nem? És biztosan tiszteletlenség a japán kultúrával szemben? Ismerd meg az AC Shadows mögötti tényeket, mielőtt ítélkezel!

Gábor János

2024.05.16. – Nagy kövér egyes történelemből minden rasszistának, aki az Assassin’s Creed Shadows előzetese láttán rögtön woke-ot és japán kultúrát sértő támadást kiáltott az Ubisofttal szemben. A tudatlanság ebben az esetben nem mentség, még akkor sem, ha el kell ismerni: egyáltalán nem köztudott és egyértelmű, hogy egy évszázadokkal ezelőtti japán történet főszereplője, aki történetesen szamuráj, akár fekete bőrszínű is lehet.

De a tények makacs dolgok.

Az Ubisoft valószínűleg pezsgőt bontott az ingyen hírverés láttán, ami a játék első előzetesével foglalkozó kommentszekciókban megy. A túlzó polkorrektséget bíráló megjegyzések, amelyeket jóindulat vezérel, még hagyján. Én is ki vagyok borulva például a Netflix Bridgerton családjára (lenti kép), amiért afroamerikai színészeket pakoltak egy 19. században, Londonban játszódó történetbe, az arisztokraták közé. Pedig a korszak nemesei hamarabb közelítettek a feketékhez ostorral, mint egy pohár pezsgővel, és a gyapotültetvényen, nem pedig egy impozáns bálteremben.

Forrás: Netflix

Nettó történelemhamisítás, amin a fekete közösségnek jobban ki kellene borulnia, mint nekem, de ez most nem annyira lényeges, mert itt a legfrissebb inger, amit hasonló (csak éppen vélt) ellentmondás szült. És ez messze nem csak jóindulatú (viszont hibás) kommentekben nyilvánult meg. De nem ám. A történelmi tények sokakat nem érdekeltek, és kizárólag amiatt ugráltak, hogy az AC Shadows szamuráj főszereplője miért fekete karakter. Ugyanezeknek az embereknek biztos a szemük se rebbent, amikor a libanoni-kanadai Keanu Reeves játszott szamurájt a 47 Roninban (amire nem mellesleg volt magyarázat a sztoriban).

Az Assassin’s Creed Shadows Yasukéja valós személy

Bár a legtöbben valóban nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy történelmi sztoriban szereplő szamuráj ne japán legyen, nem feltétlenül kezdünk rögtön rasszista fröcskölődésbe a neten. Ugye? Legalább minimálisan legyen már gyanús, hogy az Ubisoft írói nem véletlenül választottak éppen egy fekete bőrű karaktert a főszerepre! Mert mi lenne érdekesebb, mint egy afroamerikai szamuráj, a köztudottan zárkózott japán társadalomban? De ez csak és csak akkor igaz (és a kultúrát ért támadások miatt pattogókat is csak úgy lehet leszerelni), ha

valóban létezett egy fekete bőrszínű szamuráj.

Az Ubisoft végre lerántotta a leplet a következő fővonalas Assassin’s Creedről, és elárulta, hogy a Shadows még idén megjelenik. Játékmenetet ugyan nem láttunk, de egy hosszú, filmes trailert igen, amiben a játék két főszereplőjének, Naoénak és Yasukénak a háttértörténetét járjuk körül. Naoe egy japán tartományokból származó lány, míg Yasuke alakját Japán első fekete „szamurájáról” (valójában nem tudni, hogy tényleg felavatták-e) mintázták, aki a történelem számos kiemelkedő alakjával került kapcsolatba a felkelő nap országában.

Forrás: Ubisoft

A legvitriolosabb kommenteket nem a női karakter kapja (azért jut neki is pofon a fotelkurucoktól), hanem Yasuke, mondván: miért egy fekete férfi a feudális Japánban játszódó sztori kulcsfigurája? Azért áll a bál, mert a kritizálók szerint nem helyénvaló afroamerikai figurát szamurájként szerepeltetni.

Pedig az Ubisoft (megint) pontosan tudta, hogy mit csinál.

A legtöbb Assissin’s Creed játék olyannyira törekszik a történelmi hitelességre, hogy az Origins és az Odyssey oktatási célú módot is kapott. A fiatalok virtuálisan bejárhatják bennük az ókori Egyiptom és Görögország tűpontosan lemásolt helyszíneit. Ráadásul egy helyi idegenvezető NPC-t szintén adnak a diákok karaktere mellé, hogy még hitelesebb élmény legyen az egész. Egy valósághű körülményekre ilyen szinten kényes franchise-ról tényleg érdemes vaktában feltételezni, hogy égbekiáltó történelemhamisítást követ el? Könyörgöm: látványos, hogy még Yasuke páncélját is a korabeli leírások és illusztrációk alapján tervezték meg.

Íme, a lényeg

Yasuke karakterét egy azonos nevű, valószínűleg dél-szudáni, vagy mozambiki férfiról mintázták, aki Oda Nobunagának, a japán történelem szengoku-korszakban élt daimjónak, „Japán nagy egyesítőjének” a szolgálatában állt, 1581-82-ben. A fekete bőrszínű pasas „koshō” rangot viselt, ami ebben a korszakban egyfajta magas rangú testőrt jelentett. A történetírások szerint ő a legelső afrikai személy, aki nevet szerzett magának a japán történelemben, bár ezt a nevet, a Yasukét nem a szülei adták neki, hanem Nobunaga. Nem tudni, eredetileg hogy hívták, és ismeretlen mind a születési dátuma, mind pedig a pontos származása, valamint az is, hogy milyen anyanyelvű volt.

De az tény, hogy technikailag szamuráj ranghoz hasonló, magas pozíciót töltött be az uralkodó udvarában, és tényleg fekete volt.

Yasuke személyéhez viszonylag kevés forrás kötődik, de annyit azért sikerült róla kideríteni, hogy 1579-ben érkezhetett Japánba, egy olasz jezsuita szerzetes, a világjáró Alessandro Valignano szolgájaként. Az ő társa volt a szintén misszionárius Luís Fróis, aki írásban dokumentálta, hogyan reagált az uralkodó a fekete férfi látványára, hiszen életében először volt szerencséje egy szerecsenhez. A szitu elég megalázó lehetett Yasukénak, ugyanis kénytelen volt meztelenre vetkőzni és nyilvános fürdetésen részt venni, azt bizonyítandó, hogy nem csak befestették, hanem tényleg ilyen a bőrszíne.

Az egzotikumként mutogatott férfi lenyűgöző fizikai tulajdonságokkal rendelkezett: Fróis beszámolója szerint az ereje 10 másikéval ért fel, így Nobunaga azonnal szemet vetett rá. Nyilván alku köttetett a misszionárusok és a japán uralkodó között, de utóbbi nem egészen úgy bánt a rabszolgával, mint az európaiak: állítólag rögtön adott neki egy kis házat, egy kardot és a fegyverhordozói pozíciót. Yasuke innen küzdötte fel magát „koshō” rangig, majd vezére halála (becsületből elkövetett öngyilkossága) után Nobunaga örökösének, Nobutadának fogadott hűséget és a továbbiakban az ő oldalán harcolt. Többet innentől nem árulnék el róla, nehogy elspoilerezzek valamit az Assassin’s Creed Shadows sztorijából. A játék 2024. november 15-től érhető el, PS5-re, Xboxra és PC-re. Előrendelés itt.

Ezt se hagyd ki:

A God of War csak szemezget, de EZ az 5 játék csillagos ötös történelemből!

×