Az Nvidia 2023-ban leplezte le a videókat feljavító algoritmusát. Az RTX Video Super Resolution több alkalmazást is támogat, ismét bővült a lista.

2024.05.16. – Az Nvidia még 2023 elején leplezte le az RTX Video Super Resolution megoldását. Ahogy a nevéből sejthető, az RTX kártyákon ott figyelő Tensor és RT magokat hasznosítja, nem is akármilyen módon. Korábban csak a játékok tudták kihasználni a DLSS-ben rejlő potenciált, ám ez 2023 februárjától megváltozott. Ráadásul olyan területen lépett színre az Nvidia fejlesztése, melyet szinte minden RTX tulajdonos ki is aknázhat. Első körben a Google Chrome, a Microsoft Edge és a VLC alkalmazások implementálták az algoritmust. Sokan már akkor hiányolták a Firefox böngészőt a listákról.

Az Nvidia május 15-én bejelentette, hogy ismét egy neves alkalmazással bővült a repertoár. A Firefox böngészőt érte a megtiszteltetés, mely hazánkban még kifejezetten népszerű. Az algoritmus nem csinál mást, minthogy az alacsony felbontású videókat a játékokban is használt módszerekkel feljavítja. Nem lesz olyan szép a kapott eredmény, mintha natív 4K vagy esetleg 8K videókról beszélnénk, ám minőségi ugrás lehet a rossz minőségű nyersanyaghoz képest. Különösen jól jöhet régebbi sorozat részek, netán 360p-480p YouTube videók esetében. Mindenképp érdemes tenni egy próbát, mutatjuk is, hogy mennyire egyszerű bekapcsolni.

Pár pillanat az Nvidia RTX Video Super Resolution bekapcsolása, ha használnád Firefox-ban (is)

Több feltételnek meg kell felelnünk a bekapcsolás előtt:

  • RTX 20, 30 vagy 40 szériás videókártyával kell rendelkeznünk
  • Érdemes feltelepíteni a május 16-án legfrissebbnek tekinthető Nvidia drivert, melyet >IDE< kattintva tölthetsz le
  • Friss Firefox böngészőt kell használnunk, legalább a 126-os verziót

RTX Nvidia Firefox

Ezt követően nincs is más dolgunk, mint felkeresni az Nvidia Vezérlőpultot. Itt a bal oldali sávban a „Videókép beállításainak megadása” lehetőséget kell választanunk. Ha a feltételek adottak, akkor máris megláthatjuk az RTX videójavítások opciót. A cég az „1”-es minőséget ajánlja az összes RTX 20/30/40 GPU-nak, ám a XX70 és feletti modellek akár a négyesig is elmehetnek. Ezt követően máris élvezhető a jobb képminőség az Edge, a Firefox és Chrome böngészőkben. Nagy eséllyel az elkövetkezendő időszakban tovább bővülhet majd a támogatott alkalmazások listája. Az AMD is belengetett már egy hasonló algoritmust 2024 elején, mely akár rendszer szinten is működhet majd. Nem meglepő módon ez a Radeon FSR Video nevet viseli magán.

Forrás: Nvidia Blog

Ezt olvastad már?

Máris támadják az új Assassin’s Creedet a fekete szamuráj miatt, pedig tényleg létezett

×