Az Apple némi betekintés adott azzal kapcsolatban, hogy milyen funkciók is élesednek az iOS 18-ban. Rengeteg apróság segíti az iPhone felhasználókat.

2024.05.15. – Az Apple mindig is az élen járt, ha a kisegítő funkciók kerültek szóba. Az iPhone számos kisegítő lehetőséget és beállítást kínál, amelyek támogatják a látást, a mobilitást, a hallást, a beszédet és kognitív igényeket. Az elmúlt időszakban már az sem okozott meglepetést, amikor kiderült, hogy az iPhone akár a beszédhangunkat is imitálni tudja, ha arról van szó. Szintén az iOS 17-ben debütált az a funkció, mely a beérkezett hangposta üzeneteket írásos formában is eljuttatta a felhasználókhoz.

Úgy tűnik azonban, hogy az almás cég itt nem áll meg. Június 10. és 14. között rendezik meg a WWDC konferenciát, ahol egy élő Keynote keretein belül betekintést nyerhetünk az iOS 18 és iPad OS 18 érkező újdonságaiba. A megjelenésre többet kell azért várni, általában szeptember környékén, az új iPhone szériával egy időben érkeznek a végleges rendszerek is. Az Apple azonban teljesen váratlanul, május 15-én több olyan funkciót is leleplezett, melyek az iOS 18-as verziójában debütálnak. Ezek fókuszában a fentebb is említett kisegítő lehetőségek állnak.

Hamarosan már a szemünkkel is vezérelhetjük az iPhone-t

A legnépszerűbb ezek közül egyértelműen az Eye Tracking, azaz a szemkövetés lehet majd. A funkció lehetőséget ad arra, hogy az iPhone és iPad készülékeket egyszerű szemmozgással is vezérelhessék a felhasználók. Természetesen alapvetően mozgássérült emberek számára alkotta ezt meg az Apple, de bárki bekapcsolhatja majd a funkciót. Az Apple még egy kis bemutató videót is mellékelt a funkció leírásához, melyet a fenti Twitter bejegyzésben találhatsz meg.

Azokra is gondolnak, akik motion sickness-ben, azaz utazási betegségben szenvednek. Ennek tipikus tünete lehet az, ha valaki hányingertől szenved, amikor kocsiban kell a telefonján olvasgatnia. Az Apple ezt extra animációkkal hidalná át, a kocsi és egyéb jármű mozgásához szinkronizálná ezeket. Ennek működését szintén prezentálták. A fenti két kiragadott funkción kívül az alábbi funkciókra érdemes készülni:

  • A zene ritmusát lereagálja majd a telefonokban található haptikus motor, mely a hallássérült felhasználóknak kedvezhet
  • A rendszer jóval bonyolultabb hangparancsokat is kezel majd
  • A CarPlay is rengeteg kisegítő funkcióval bővül

Az Apple tehát máris egy kis ízelítőt adott az iOS 18 funkcióiból, jól látható, hogy valóban a mesterséges intelligenciára épülhet majd az idei fejlesztések nagy része.

Forrás: Apple

Ezt olvastad már?

Ha kell egy kis chill: 8 megnyugtató játék, ami tényleg kikapcsol

×