A Nintendo Switch közel sem számít erőgépnek, pláne nem azok után, hogy lassan 10 éves. Egy felhasználó most kipróbálta, hogy futtatja-e a Windows 11-et…

2024.05.14. – Amikor arról beszélünk, hogy „kézi számítógép”, valószínűleg sokaknak elsőre a Steam Deck, vagy az ASUS ROG Ally ugrik be. Megjegyzem abszolút joggal, ugyanis a Windows operációs rendszerekre felhúzott kézi konzolok gyakorlatilag zsebben (persze csak ha elég nagyok) hordható gamer PC-k némi túlzással. Azt hinné tehát az ember, hogy ha valaki számítógépes operációs rendszert pakol a gépére, akkor annak azért lennie kell erejének, hiszen máskülönben nem nagyon lehet kihasználni a szoftver adta lehetőségeket. Pláne nem a Windows 11-et, ami azért már a funkciók teljes palettájához megkövetel egy középkategóriás vasat.

nintendo

Nos, ez a kíváncsi felhasználókat természetesen sosem állította meg abban, hogy kifőzzenek valami őrületeset. Most például egy Nintendo Switchre pakoltak fel egy Windows 11-et, acélból, hogy megnézzék, a japán cég masinája mennyire tudja kihasználni a Microsoft programját.

Érdekes környezet

Ugyan a Windows 11 ARM architektúrája lehetővé teszi, hogy szokatlan környezetben használjuk a Windows 11-et (ebben a processzorok játszanak komoly szerepet), a Nintendo Switch ettől még nincsen a hivatalosan támogatott gépek listáján. PatRyk X-en osztott meg egy posztot, amibe feltöltötte a Nintendo Switch x Windows 11 tesztjét. Azt nem tudni, hogy egészen pontosan milyen eredményt várt, de az biztos, hogy én személy szerint még ennél is rosszabb teljesítményre számítottam. A Switch közel sem számít erős masinának, pláne nem úgy, hogy közel 10 éves az egész rendszer. Már a Nintendo is bejelentette, hogy érkezik az utód, s ha már a japán cég is úgy látja, hogy ideje generációt váltani, az már egy erős jelnek számít.

 

Ettől függetlenül PatRyk megoldotta, hogy az ARM chipekre szánt Windows 11 elinduljon, sőt működjön is a Switchen, ám maga a teljesítmény igencsak felejthető. Szakadozik, akadozik, izzad a gép a Windows 11 alatt, de már talán az is nagy szó, hogy funkcionál.

PatRyk egyébként korábban már fel tudott pakolni Linuxot is a Switchre, amin keresztül működésre bírta a Steam webáruházat is. Az eredmény akkor sem volt Steam Deck szintű, de arra jó volt, hogy játszható legyen pár olyan cím, ami normál esetben nem érhető el a Nintendo gépén.

Ezt olvastad már?

Több tízezer forint helyett pár száz forintért /db adnak sok tucat játékot

×