Egy igazán érdekes és izgalmas videó kezdett el terjedni az interneten, ami betekintést enged a humanoid robotok „születésének” folyamatába.

2024.05.14. – Érdemes figyelemmel követni a sci-fi sztorikat, legyenek azok könyvek, filmek, sorozatok, vagy éppen játékok. Az ezekben felbukkanó technológiai vívmányok ugyanis az emberi vágyakat és képzelgéseket tükrözik, amik természetesen a tudósok munkáinak alapjai is. Biztosra veszem, hogy az első Terminátor filmek esetén sokan csak úgy ámultak a robotok, na meg az öntudatra ébredt számítógépes technológia láttán. Aztán ma már ott a folyamatosan tanuló, fejlődő mesterséges intelligencia, ami sorra veri meg az embereket az élet különböző területein. Sokan úgy vélik, hogy ez hosszútávon akár veszélyt is jelenthet, s kik vagyunk mi, hogy határozottan kijelentsük, ez balgaság, nem? Sőt, ha már Terminátor, bizony a robottechnológia is rohamosan fejlődik, a Boston Dynamics például a nem is olyan rég mutatta be legújabb humanoid robotját, az Atlas továbbfejlesztését.

Robot robot hátán

robotok

A humanoid robotokat elsősorban nem azért találták ki és készítették, hogy leváltsák az embereket. Pont ellenkezőleg, a szóban forgó, emberszerű gépezeteknek az a feladatuk, hogy levegyék a munkások válláról a súlyt, s olyan feladatokat teljesítsenek, amire egy ember nem lenne képes, túl veszélyes neki, vagy csak simán pazarlás lenne arra emberi erőforrást fordítani, annyira bagatell. Pánikra tehát semmi ok, a tudósok nem azért játszanak „mecha-istent”, mert úgy gondolják a gépek jobbak, hanem azért, hogy az emberiségnek jobb legyen.

A robotok „születésének” folyamata egy kevésbé ismert, ámde igencsak izgalmas folyamat. Rövid, de annál érdekesebb videó kezdett terjedni a neten, mely egy kínai humanoidrobot-üzem hétköznapjaiba enged betekintést. A felvételen különböző készültségi szinten lehet látni az Ex Robots robotikai cég humanoidjait. – írja a HVG.

 

Néhány robot külseje egyébként már megtévesztésig valóságos, de persze vannak a valóságtól elrugaszkodottabb, exoskeleton-szerű robotok is a gyárban. Ezek úgy működnek, mint egy hátizsák, az ember magára kapja, s máris két plusz keze van. Itt is látszik tehát, hogy a segítség, a különféle munkák megkönnyítése a cél.

 

Mint az Interesting Engineering  is írja, az EX Robots nevű startupot 2009-ben alapították, és 2016 óta gyártanak humanoid robotokat is. Manapság kutatási, gyártási, értékesítési és szervizelési feladatokat egyaránt végeznek a területen, de egy technológiai múzeumuk is van a telepen.

Ezt olvastad már?

Több tízezer forint helyett pár száz forintért /db adnak sok tucat játékot

×