A Ghostboy egy négyfős magyar csapat pszichoedukatív, gyászfeldolgozást segítő játéka, ami most előzetest és megjelenési dátumot is kapott.

2024.05.14. – Tavaly októberben egy magyar játék kapcsán beszéltünk arról, hogy a szórakoztató játékok mellett ott vannak azok is, melyek mernek többről szólni. Némelyik az edukációt teszi meg főszereplőnek, míg van olyan is, ami valamilyen társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. Nem ritka az olyan játék sem, ami valamilyen komoly, és viszonylag ritkán taglalt, de sokakat érintő testi-lelki gondra fókuszál. Ilyen volt például a Fractured Minds, ami a mentális zavarokat mutatta be röviden, vagy a Spiritfarer, amely a gyászról és az elmúlásról mesélt érzelmesen.

Czuder Tamás festő és dizájner, Kovács Gergő játékfejlesztő, illetve Csősz Roland és Gyányi Dominika pszichológusok szintén ezt az utat választották, játékuk pedig a gyászfeldolgozást segíti. A Ghostboy most végre nem csak friss előzetest, de megjelenési dátumot is kapott.

Miről szól?

A történet középpontjában egy négytagú család áll, amit egy hatalmas tragédia ér: a legkisebb fiú egy hirtelen bekövetkezett balesetben életét veszíti. A család összes tagját, a szülőket és az egyedül maradt testvért szörnyű gyász nyomasztja, mígnem a elhunyt gyermek szellemként vissza nem tér, hogy láthatatlan segítséget nyújtson számukra ebben az elviselhetetlenül nehéz időszakban.

A Ghostboy egy négyfős magyar team keze alatt készülő pszichoedukatív, gyászfeldolgozást segítő játék. A Tower Defense pályák a negatív gondolatokkal való küzdést szimbolizálják, de a zsánert az alapjaiból kiforgatva, hogy a folyton megújuló kihívásokra új és kreatív megoldással kelljen előállniuk a játékosoknak. A dolgukat a TD pályákon kívül zajló narratív események nehezítik, ahol egy-egy váratlan szituációban a játékosok döntést kell hozzanak, nem ismerve előre azok következményeit. Az eredmény viszont nemcsak jól sülhet el, sok esetben mentális zavarok kezdik gyötörni a családtagokat, amik új játékmechanikák bevezetésével kényszerítik a játékosokat addigi gondolkodásuk megváltoztatására. Ráadásul minden kudarccal csökken a családtagok lelki ereje, amit csak egymás megsegítésével lehet pótolni, így ennek mikromenedzselése szintén a játékosok feladata lesz.

A Ghostboy elsősorban játék és csak másodsorban oktató anyag, ráadásul utóbbi nagy részét sikerült szájbarágás nélkül a játékmechanika részévé tenni. A szakszerű kivitelezést a csapat két pszichológusa garantálja, de fontos, hogy bár nem terápiás hatású a játék az aktívan gyászolók számára, szinte bárkit segíteni tud előre felkészülni a későbbi nehézségekre. A nehéz témát kompenzálja a barátságos, mesekönyvbe illő grafika és zene, az erőszak megjelenítését pedig elkerüli.

A Ghostboy június 28-án jelenik meg a Steamen, de az ingyenes demo már letölthető.

A magyar játékosok örömére nem csak angol, hanem teljes magyar felületet és feliratot is kap. A fejlesztők a közleményükben kiemelik, hogy már javában zajlik a zárt beta tesztelés, amire a Discord szerveren lehet még jelentkezni az ott feltüntetett módokon. Te kipróbálod?

Ezt láttad már?

Így néznek ki a kedvenc filmjeink és sorozataink rajzfilmként

×