Egészen elképesztő szintet lép a napokban a ChatGPT, ami sci-fi-be illő funkciókkal bővül.


Bódi Dániel

2024.05.14. – Bár úgy tűnhet, hogy már régóta velünk van az OpenAI forradalmi chatbotja, a ChatGPT, valójában azonban még két éve sincs, hogy nyilvánosan is elindult. A mesterséges intelligencia azóta több területen is éreztette a hatását, kezdve az online marketinggel a programozáson át a különböző szöveggenerálási folyamatokig, ha pedig hihetünk annak, amit a vállalat május 13-i prezentációjában láthattunk, akkor minden korábbinál az életünk részévé válhat a ChatGPT.

Bemutatkozik a GPT-4o, vagyis az Omni

A taktikusan a Google nagybemutatója előtt megtartott esemény főszereplője az OpenAI legújabb multimoduláris fejlesztése, a GPT-4o(mni) volt, ami egészen elképesztő funkciókkal szédít. A chatbottal hamarosan beszélgetni is lehet – de nem úgy, mint eddig a telefonos alkalmazásban is elérhető beszédfelismerővel, hanem valós időben, mintha tényleg egy ember lenne a másik oldalon.

Ez talán a legérdekesebb (és egyben legfélelmetesebb) újítás, hiszen a ChatGPT-4o megtévesztően emberi szinten képes kommunikálni a humán felhasználójával, sőt, a hangszínét, a stílusát és még a módját is az ember hangulatához illeszkedve képes változtatni. Képes nevetni, ha kell énekel, csak hogy a lehető leggördülékenyebben történjen a gép-ember beszélgetés, ami mivel valós idejő, a felhasználó – mint egy valódi csevej során – bármikor beleszólhat, megszakíthatja, amire a GPT-4o átlagosan mindössze 320 ezredmásodperc alatt képes válaszolni.

Az omni megnevezésből következik, hogy az új modell nem csak erre képes. Sokat javult például a vizuális felismerés és értelmezés képessége is. A ChatGPT-használók mindenféle grafikonokat, táblázatokat, dokumentumokat, képernyőmentéseket, házi feladatot, idegen nyelvű szövegekről készült fotókat küldhetnek a mesterséges intelligenciának, ami pillanatok alatt értelmezi, összegzi, lefordítja, vagy igény szerint megoldja a kért műveleteket az ember helyett.

Mindezen túl asztali verziót is kap a ChatGPT, amit a macOS-es Plus-előfizetők már mától tölthetnek, míg a Windows-alkalmazás majd valamikor később válik elérhetővé. Remek hír továbbá, hogy a GPT Store, tehát a mesterséges intelligencia közért az ingyenes felhasználók számára is elérhetővé válik, amellyel különböző alternatív, speciális AI-kat lehet megvásárolni.

A GPT-4o-ra pedig nem is kell sokat várni, napokon belül korlátozott formában élesedik az ingyenes GPT-3.5-öt használók, valamint megkötések nélkül a Plus-előfizetők számára. A GPT-4o teljes, kicsit több, mint 20 perces bemutatóját itt tudod megnézni:

Ezt is olvasd el:

Ami a töltőképernyő mögött van – Ez történik, amikor betölt egy játék

×