Manapság egyre hatékonyabb, egyre jobb teljesítményű komponensek érkeznek a piacra. A RAM-ok terén is van még hova fejlődni.

2024.05.13. – Az elmúlt időszakban nem csak az asztali PC-k, de a laptopok is formálódtak. Egyre erősebb alkatrészek kerülhetnek egyre kisebb, egyre vékonyabb házakba. Régen a gamer laptopok egyet jelentettek a hatalmas súllyal és mérettel, manapság azonban már-már ultrabookokra hajazó kinézettekkel is találkozunk. Sokat javult az egyes komponensek hőtermelése és a teljesítménye. Ez rengeteg előnyt hoz magával, ám a mérnököknek néhány dolgot fel kellett áldozniuk az idők során. Ide sorolhatjuk a memóriákat, azaz a RAM-ot is.

Az Apple már jóval a többiek előtt elkezdett játszadozni a forrasztott memóriák gondolatával. Ennek köszönhetően jóval rendezettebb lehetett a MacBookok belseje, több hely jutott az akkumulátornak és nem utolsó sorban nem kellett azzal tervezni, hogy a felhasználó szétszereli a számítógépet egy memóriacseréért. A memóriamodulok fogyasztása, így a gép üzemideje is kellemesebb lehetett ennek a lépésnek köszönhetően, hiszen közvetlenül a nyomtatott áramkörre kerültek. A bővíthetőség azonban komoly csapást szenvedett el ezzel, hiszen a masina megvételekor el kellett döntenie a felhasználónak, hogy milyen memóriakapacitással kalkulál az elkövetkezendő 2-5 évre. Szépen lassan aztán a többi gyártó is átvette ezt a kialakítást, először csak az ultrabookjaik esetében, később pedig már a gamer laptopoknál sem volt teljesen szokatlan. Úgy tűnik azonban, hogy ismét átalakulás előtt állhat a laptopos szegmens.

Íme a laptop memóriák következő generációja, az LPCAMM2 RAM

A Micron még a CES 2024 eseményen, az idei év első hónapjában mutatta be az LPCAMM2 nevet viselő modulokat. Ez egy hónappal azután volt, hogy a JEDEC publikálta a CAMM2 szabványt. Az LP a Low Powerre utal, azaz leginkább hordozható gépekben, laptopokban, tabletekben és Mini PC-kben találkozhat majd vele az ember. Az első jövevény, mely erre épít, a Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 „AI” laptop, mely akár 64 GB-nyi LPDDR5X LPCAMM2 memóriát is gond nélkül kezel majd.

LPCAMM2 RAM memória

A fenti videó az iFixit műhelyéből került ki. A mozgóképen jól látható, hogy pillanatok alatt cserélhetőek ezek a modern memóriák, hasonlóan a régi, SO-DIMM megoldásokhoz. Gyakorlatilag a laptop burkolatát eltávolítva máris hozzáférünk a memóriához, melyet néhány csavar kicsavarozása után eltávolíthatunk, majd a helyére szerelhetjük a nagyobb kapacitású vagy épp gyorsabb modulokat. Pár perc alatt végigzongorázható a folyamat a kevésbé jó kézügyességgel megáldott vásárlóknak is, miközben akár évekkel is kitolhatja egy-egy laptop élettartamát.

Kevesebb fogyasztás, nagyobb szabadság

A fenti kialakítás legnagyobb előnye, hogy a vásárlók az éppen aktuális igényeiknek megfelelően tehetik le a voksot a kinézett laptopra vagy mini PC-re. Ez takarhatja az éppen legolcsóbb, legkevesebb memóriával felvértezett változatot is, hiszen jól tudják, hogy akár évekkel később is pillanatok alatt megduplázhatják, megnégyszerezhetik a gépben pihenő RAM mennyiségét. Jelentős pénz maradhat ilyenkor a felhasználók zsebében, melyet más projektekre tudnak fordítani.

RAM memória

A mai, alaplapra forrasztott LPDDR memóriák sok esetben fizikailag is közel kerülnek a nyomtatott áramkörön a processzorhoz, hogy a hibátlan jeltovábbítás alacsony(abb) feszültségek és fogyasztás mellett is biztosítva legyen. Az LPCAMM2 erre is megoldást nyújt, hiszen tulajdonképpen erre a nyomtatott áramkörre csavarozzák fel a felhasználók a RAM-ot, nem pedig a korábban megszokott, „slot”-os kialakításra. Ennek köszönhetően pedig a fogyasztás is nagyon kedvező maradhat, mely az akkumulátoridőre lehet majd pozitív hatással. Két legyet üthet egy csapással ennek köszönhetően LPCAMM2 szabvány. Nem kell kompromisszumot kötniük a gyártóknak, hogy a bővíthetőség vagy a fogyasztás oltárán áldozzanak-e az adott modellnél. A legjobb az egészben, hogy a gépek belső kialakításán sem kell sokat alakítani. Remélhetőleg az elkövetkezendő években több nagyobb cég is beáll a szabvány mögé, melyből ismét a felhasználók profitálhatnak a legjobban.

Ezt olvastad már?

Ami a töltőképernyő mögött van – Ez történik, amikor betölt egy játék

 

×