Az EU-s törvényeknek köszönhetően az Apple-nek meg kellett nyitnia az App Store kapuit külsős fejlesztőknek is, így végre megérkeztek az emulátorok az iPhone-okra.

2024.05.13. – Az Európai Uniós törvények miatt az Apple-nek nemrégiben lazítania kellett a nadrágszíjon, ami az App Store-t illeti. Lényegében meg kellett nyitniuk az utat a külsős alkalmazásoknak, ezzel pedig a gamerek nagy álmát valósították meg. Az új szabályrendszernek köszönhetően többek között emulátorok is megjelenhetnek a Store-ban, így akár egy masszív nosztalgiakonzollá alakíthatjuk készülékeinket. Az iPhone-ok a régi masinákhoz képest bivalyerősnek számítanak (pláne az újabb modellek), így például határ a csillagos ég alapon, akár PS1-es, illetve PS2-es játékokkal is játszhatunk hamarosan a zsebünkben megbújó okostelefonjainkon.

Végre jönnek az emulátorok iPhone-ra is!

Sőt, igazából a PlayStation 1-es álmok már nem álmok többé, hála ZodTTD-nek, a fejlesztőnek, aki emulátorokra specializálódott. Lehetett arra számítani, hogy a piac relatíve gyorsan fog reagálni az újdonságokra, azonban azt senki sem sejtette, hogy ennyire gyorsan működőképes programot fogunk kapni. A Gamma egy ingyenes PlayStation 1 emulátor, amit már bárki letölthet az iPhone, illetve iPad készülékére az App Store-on keresztül. Ami még izgalmasabbá teszi az új programot, az a személyre szabhatósága. A program támogatja a Bluetooth kontrollerek, illetve klaviatúrák párosítását is, így még kényelmesebb lehet régi kedvenceink újrajátszása. Nem kell félni, ha egyik sincs a háztartásban, a programba van beépített on-screen kontroller felhasználói felület! A virtuális, on-screen kontrollereket pedig speciális skinekkel is felturbózhatjuk, hogy ha valakinek nem tetszik az alap beállítás. Nosztalgia mellett azért érdemes néha a külcsínre is adni, nem igaz?

iphone

Attól függetlenül, hogy iOS-en és iPadOS-en is használható a program, a Google Drive-val van összekötve, így tudunk hozzájutni a játékfájlokhoz és mentésekhez. Emellett a Gamma lehetővé teszi, hogy bármikor visszatöltsünk korábbi játékhelyzeteket, mintha csak lestoppoltuk volna a játékot. Nem kell mentőlehetőségek után kutatni, bárhol, bármikor megállíthatjuk a játékot, hogy aztán később pontosan ott csobbanjunk vissza az élménybe, ahol abbahagytuk.

ZodTTD, vagy civil nevén Benjamin Stark már korábban is készített emulátort iPhone-ra. 2008-ban és 2009-ben élesítette a TurboGrafx-16-ot, valamint a saját N64 emulátorát. A fejlesztő tehát már jó régóta a „bizniszben” van, remélhetőleg ez elég bizonyíték arra, hogy a program kiválóan működik.

Ezt olvastad már?

Még sosem volt ennyire olcsó az új South Park játék, a Snow Day

×