Egy íren múlott, hogy Charlize Theron végül nem tér vissza a Mad Max világába, mint Furiosa.


Bódi Dániel

2024.05.13. – Mondjuk, hogy a botrányosan rossz Mad Max 3, a Babe, a Babe 2 – Kismalac a nagyvárosban, valamint a Táncoló talpak 1-2 után meglehetősen meglepő volt George Millertől a Mad Max – A harag útja, ami nem csak a rendezőt terelgette vissza az akciófilmek mezsgyéjére, de példát is állított a manapság már jórészt green screen előtt forgatott műfajnak is.

A harag útja egyszerű, de nagyszerű, megállás nélkül pörgő, adrenalindús akciófilm, a praktikus effektjei miatt pedig máig rettentően jól néz ki, pedig jövőre lesz 10 éves. De Miller nem egyszerűen megtért a gyökereihez, hanem bátorkodott újítani is: a címszereplőt kissé háttérbe állítva beemelt a Mad Max világába egy teljesen új főszereplőt, Furiosát, aki ugyan csak egyetlen filmben lopta el a showt Őrült Maximiliántól, de azonnal eggyé vált Charlize Theronnal.

Hogy a karakter mennyire népszerű is lett, azt mi sem bizonyítja, hogy napokon belül már a mozikban nézhetjük a Furiosa: Történet a Mad Maxbőlt, ami Miller poszt-apokaliptikus univerzumának első olyan filmje, ami nemcsak kameó szerepbe száműzi Őrjöngő Maximot, de még csak nem is folytatása, hanem előzménye lesz a korábbi részének. A legeslegbátrabb húzása viszont, hogy mindkét ismert és szeretett karaktert új színészekkel fogja kvázi újra bemutatni. Mivel Max valószínűleg csak pár másodperc erejéig lesz egyáltalán látható, valószínűleg hamar túltesszük magunk azon, hogy ezúttal Tom Hardy dublőre, a nem kifejezetten ismert Jacob Tomuri markolja majd az Interceptor kormányát, a főszereplőt viszont kicsit szokni kell, és nem csak nekünk, hanem Anya Taylor-Joynak is, akinek ez lesz az első ennyire intenzív akciófilmje.

De miért nem Charlize Theron Furiosa?

Már csak A harag útja előtt 15-20 évvel játszódó cselekmény felütése miatt sem annyira meglepő, hogy Miller nem hívta vissza Theront, pedig eredetileg vele tervezett. 2015-ben ugyanis még nem gondolták, hogy majd csak 7 év múlva állhatnak neki a forgatásnak, de az élet közbeszólt: tartozás miatt perelték a Warnert, ami közben eléggé át is alakult, az évek meg teltek és teltek, és bár Theron máig remekül fest, egy fiatalabb Furiosát speciális trükkök nélkül már nem tudna eljátszani. Ezen a ponton a praktikus effekteket egyébként is előnyben részesítő Miller a ComicBooknak elárulta, hogy eljátszott a gondolattal, hogy digitálisan fiatalítják meg Theront, de miután látta Martin Scorsese Az ír című netflixes filmjét, rájött, hogy ez biztosan nem fog maradéktalanul jól sikerülni.

Ekkor már egyértelmű volt, hogy kénytelenek lesznek Theron helyett valaki mást keresni, Miller pedig azonnal Taylor-Joy-ra gondolt, akinek az Utolsó éjszaka a Sohóban nyújtott alakítása meggyőzte a rendezőt. Be is hívták egy castingra, amin Sidney Lumet Hálózat című Oscar-díjas filmjének ikonikus „Mad as Hell” monológját adta elő állítólag meglehetősen intenzíven – mire Anya azonnal meg is kapta Furiosát.

Hogy végül jól döntött-e Miller, azt majd május 23-án fogjuk megtudni.

Ezt is olvasd el:

Így néznek ki a kedvenc filmjeink és sorozataink rajzfilmként

×