Óriási adatszivárgás: elég nagy esélye van rá minden Dell felhasználónak, hogy az adatai rosszindulatú hackerek kezébe kerültek.

Gábor János

2024.05.13. – Nagyon nagy mennyiségű adat szivárgott ki a Dell szerveiről. Ha igaz, amiről először a Daily Dark Web írt, akkor 49 millió ember is érintett lehet. Ez annak ismeretében igazán döbbenetes szám, hogy a Canalys elemző cég szerint a Dell – 16 százalék körüli világpiaci részesedéssel – a világ harmadik legnagyobb PC-értékesítője volt 2023-ban, amikor kb. 40 millió számítógépet (asztali PC-t és laptopot) adott el. Magyarán:

a cég több felhasználó bizalmas adatát veszítette el, mint amennyi gépet tavaly egész évben forgalmazott.

A Dell állítólag már elkezdte értesíteni az érintetteket a szivárgásról. A hírek szerint valóban súlyos hacker támadás történt, mert az öt Magyarországnyi tömegből minden egyes felhasználó lakcíme került illetéktelen kezekbe. Bár a gyártó azt állítja, hogy ennél több adat (pl. bankkártyaszámok és egyéb fizetési adatok, e-mail címek és telefonszámok) nem szerepeltek a hackerek által elcsent állományok között, az is elég nagy baj, hogy az otthonok vagy céges telephelyek fizikai címei rosszindulatú személyekhez kerülhettek.

Óriási támadást szenvedett el a Dell

A felhasználók lakcímei mellett termékadatokat, köztük szervizazonosítókat, leírásokat, rendelési dátumokat és jótállásra vonatkozó adatokat is lemásoltak a hackerek, akik Menelik név alatt április 28-a óta hirdették eladásra az adatcsomagot. Mivel a hackerfórumon feltűnt hirdetés azóta eltűnt, eléggé esélyes, hogy találtak is vevőt. Ha Dell laptopod vagy PC-d van, okvetlenül figyeld a gyártótól érkező e-maileket, amiben részletesebben tájékoztatnak, hogy mi történt és ezzel kapcsolatban milyen teendőd van (egyébként ilyesmi fog érkezni). Pl.: semmiképpen ne vegyél át gyanús helyről érkező csomagot, és főleg ne használj olyan adathordozót (pendrive-ot, lemezt stb.), ami ilyen módon jut el hozzád, mert nem lenne példa nélküli, hogy így, mondjuk valamilyen promóció álcája alatt csempésznek fertőzött fájlokat az áldozatok gépére!

Ezt is olvasd el:

Ezeket az Xbox-stúdiókat zárhatják még be, és ezek lehetnek biztonságban

×