Az Xbox vezetői állítólag azon vitatkoznak, hogy a Call of Duty végülis bekerüljön-e az Xbox Game Pass előfizetéses szolgáltatásba.

2024.05.13. – Amióta csak a Microsoft végre sikeresen felvásárolta az Activision-Blizzardot, folyamatosan azt kérdezi mindenki: bekerülhetnek-e a Call of Duty játékok az Xbox Game Pass szolgáltatásba, és ha igen, mikor? Korábban több olyan nyilatkozatot olvashattunk, ami alapján az Xbox fejesei igenis szeretnék a szolgáltatáson belül látni a CoD-ot, ám az ígéretek ellenére úgy tűnik, hogy ez nem ilyen egyszerű. Egy nemrég megjelent hír szerint még az Xbox berkein belül is vita alakult ki arról, hogy végülis jó ötlet-e ez az egész, főleg pénzügyi szempontból.

Fejetlenség

A napokban oldalunkon elég részletesen kifejtettük, hogy az Xbox háza táján elég nagy a fejetlenség, többek között emiatt drágulhat a Game Pass is. Említettük azt is, hogy az Xbox vezetősége belső vitákat folytat arról, hogy mi legyen a világ legnépszerűbb lövöldözős játékával. A vita alapját természetesen pénzügyi kérdések adják.

A franchise ugyanis több mint 31 milliárd dollárt ér, de ezek a bevételek abból származnak, hogy az emberek megveszik a játékot. Természetesen, ha a játékok bekerülnének a Game Pass kínálatába, a bevételek jelentősen csökkennének. Ki fog 70 eurót költeni egy Call of Duty játékra, amikor ennek töredékéért, pár ezer forintért is játszhatunk velük a szolgatásban?! Nyilván nagyon kevesen. Pont ez az oka annak, hogy eddig egyetlen CoD sem jelent meg a Pass-ban. Egyes más kiadók kifejezetten értékrombolónak tartják a Game Pass-t.

Call of Duty eladások

Hogy egy picit lássuk, milyen értéket is képvisel a Call of Duty franchise, nézzük bele picit a bevételekbe.

  • A franchise 2022 júniusáig (tehát a Modern Warfare II megjelenése előtt) több mint 425 millió példányban kelt el. Az Activisionnek egy év alatt több mint 25 millió Call of Duty játékot sikerült eladnia
  • A Call of Duty Vanguardból, amit nem nevezhetünk sikeres megjelenésnek, 30 millió példány kelt el
  • A Modern Warfare 2 csak a játékeladásokból 1 milliárd dolláros bevételt hozott az első 10 nap alatt

Szóval felmerül kérdés, hogy hogyan érnének el ilyen bevételeket, hogy ha a Call of Duty-ért nem kéne teljes árat fizetni? Ezzel a dilemmával szembesül a Microsoft most, amikor egyre többen követelik a játék bekerülését, már a megjelenés napjára. A The Verge munkatársa, Tom Warren szerint az Xbox vezetősége belső vitákat folytat arról, hogy egyáltalán érdemes-e erről beszélni.

Nyilvánvaló, hogy a Microsoft és az Xbox mindent megtesz azért, hogy pénzügyileg jobb eredményeket érjenek el. Nemrég például több exkluzív játék esetében is megnyitották a kaput más platformok felé. A Sea of Thieves, a Grounded, a Hi-Fi Rush és a Pentiment esetében ez ráadásul sikeres is lett. Több alkalommal vette át a játékeladások listáján a vezetést a PlayStation Store-ban egy Microsoft cím.

A lényeg, hogy ahhoz, hogy mi a Game Pass szolgáltatásban játszhassunk az új Call of Duty játékokkal, ahhoz a Microsoftnak komoly problémát kell megoldania. Hogy ez sikerül-e, az más kérdés, de az biztos, hogy ha a Game Pass megjelenés mellett döntenek, annak lesz egy-két fájdalmas következménye. Talán a játékosok számára is.

Ezt láttad már?

Így néznek ki a kedvenc filmjeink és sorozataink rajzfilmként

×