A jelenlegi, modern processzorok remekül működnek Windows 10 alatt is. Úgy tűnik azonban, hogy az AMD gyorsan megválna a régi rendszertől.

2024.05.13. – A Windows 11 2021-es megjelenése teljesen felháborította a közösség nagy részét. Az operációs rendszer a korábbi, barátságos gépigény helyett meglehetősen kemény feltételeket szabott. Ide sorolhatjuk a TPM 2.0 és a SecureBoot támogatást, de a grafikus API verziója sem mindegy a rendszernek. Ennek köszönhetően papíron kiestek az Intel 8. generációjánál régebbi Core processzorok, de az AMD Ryzen 1000 széria sem úszta meg. Természetesen léteznek megoldások melyekkel kijátszhatóak ezek a feltételek, ám előbb-utóbb ez visszaüthet, így hosszútávon nem éri meg próbálkozni.

A felhasználók egy része azóta is Windows 10 rendszeren maradt, míg mások a váltás mellett döntöttek. Jelenleg a maradást szabadon megtehetik a játékosok, hiszen a modern AMD és Intel processzorok is remekül futnak Windows 10 alatt. Úgy tűnik azonban, hogy hamarosan véget érhet ez a móka. A 2024-es évben érkező CPU-k fejlettebb grafikai magokat és dedikált AI egységeket is magukkal hoznak, melyekhez bizony komoly szoftveres támogatásra is szükség van. A cégek pedig úgy döntöttek, hogy itt húzzák meg a határt, az AMD kezdheti a sort.

Az AMD következő generációja nagy eséllyel nem támogatja majd a Windows 10-et

Az AMD idén jelentkezett már új szériával, ám a Ryzen 8000 valójában ugyanarra az architektúrára épül, mint a 7000-es széria. Az igazi újdonságok nyáron és ősszel érkezhetnek majd. Az óriáscég nem csak az asztali processzorait emelné új szintre, a hordozható gépekbe szánt egységeikről kiszivárgott információk is hatalmas fejlődésről árulkodnak. A hivatalos bejelentésekre sem kell már sokat várni, természetes, hogy ilyenkor már egyre több információ érkezik a forrásoktól.

A Lenovo kínai menedzsere nem fogta vissza magát, amikor az AMD processzorok kerültek szóba

A Lenovo kínai menedzsere nem fogta vissza magát, amikor az AMD processzorok kerültek szóba

A fenti screenshoton a Lenovo kínai menedzserének kommentjét olvashatjuk. A fordítás szerint a Zen 5 magok körülbelül 10-15%-os teljesítmény ugrással kecsegtetnek majd azonos órajelen a Zen 4 magokhoz képest. Ami azonban érdekesebb lehet, hogy a nyáron debütáló Strix Point, hordozható gépekbe szánt szériától kezdődően az AMD nem ad ki Window 10 drivereket a processzoraihoz. Ez bizony már a később érkező, asztali Ryzen 9000 szériát is nagyban érinti a közös architektúrának köszönhetően. Úgy tűnik, hogy a Microsoft után a nagyobb gyártók is megszabadulnának már a „régi” rendszertől.

Forrás: Neowin

Ezt olvastad már?

Ami a töltőképernyő mögött van – Ez történik, amikor betölt egy játék

 

×