Egyre inkább úgy tűnik, hogy hamarosan tényleg megjelenhet a már közel másfél évtizede várt PC-s Red Dead Redemption.


Bódi Dániel

2024.05.13. – Hiába idén 20 éves a Red Dead-széria, a sorozat legelső darabja, ami megjelent PC-re a Red Dead Redemption 2 volt 2019-ben. Mondjuk nem is tobzódunk a Red Dead-játékokban, mint a Grand Theft Autókban: három konzolgeneráció alatt összesen három részt kapott a Rockstartól, plusz az Undead Nightmare önálló kiegészítő.

Igaz, 2010-ig a Red Dead is olyan címe volt a stúdiónak, mint a The Warriors: nem sokan hallottak róla, még kevesebben játszották. A Redemption viszont annak ellenére is átütötte az üvegplafont, hogy igazából nem szakított a hagyománnyal, vagyis csak PlayStation és Xbox konzolokra jelent meg, ami az évek múlásával sem változott, pedig a fejlesztők nemcsak kiadtak már azóta egy remasterelt kiadást PS4-re és Switchre, de már PS3-Xbox 360 emulátorokkal is meglepően jól futtatható PC-n, és mivel ugyanazon a motoron nyugszik, mint a GTA IV, valószínűleg túl sok technikai akadálya sem lenne egy natív portnak sem.

Ebben a kontextusban talán furcsának tűnhet, hogy sokan még így is várnak egy hivatalos kiadásra, pedig az a helyzet, hogy nem kevesen választanák szívesebben a Steamet, mint az RPCS 3 és a Xenia emulátorokat. Hogy ez meg fog-e valaha történni, az ismerve a Take Two pénzéhségét aligha kétséges, a kérdés csak az, hogy mikor. Mert ugye nem mindegy, hogy majd 20 év múlva retrózásból, vagy valamikor a közeljövőben pótolhatják azok a PC-sek, akiknek valamiért máig kimaradt a történet, de az előzményként szolgáló Red Dead Redemption 2 után azért megismernék a lezárást is.

A Tez2 nevű adatbányász inkább a közeljövőre tenné a voksát, miután a Rockstar launcher oldalán érdekes sorokat pillantott meg, ami tulajdonképpen a Red Dead Redemption PC-s játékprofilját írta le. Ebben pedig feketén-fehéren állott, hogy az alapjáték és a zombis Undead Nightmare is PC-re látogat – igaz, az nem derült ki belőle, hogy pontosan mikor. De, mivel a Rockstar 2025-re készül a GTA VI-tal, nem valószínű, hogy egy másik játékot indítanának rá, azaz még az is meglehet, hogy a PC-s Red Dead már idén megjelenhet.

Mindezt persze érdemes fenntartásokkal kezelni, a hivatalos bejelentésig így is, úgy is csak pletyka, mindenesetre a soft remasterelések után senki sem kapja a fejéhez meglepődöttségében, ha hamarosan lelepleznék végre a 14 éve várva várt kiadást.

Ezt is olvasd el:

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×