Az 1923-as anime egy rövid reklám, ami az egyetlen fennmaradt anime-produkció abból az évből. Elveszettnek hitték, de megtalálták.

2024.05.13. – A japán anime mára a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb műfaja, olyannyira, hogy a streaming platformok versengenek azért, hogy melyik milyen szolgáltatásban jelenhet meg. Nem is olyan rég az is kiderült, hogy a világ különböző országaiban melyik anime a legnépszerűbb, és igen: Magyarország is köztük van. A japán animáció azonban nagy utat járt be, és ahogy Lehoczki Péter cikksorozatában fogalmaz, az 1923-ban és az előtt készült animék közül keveset ismerünk, és még kevesebb az, ami fenn is maradt. Egyet azonban most megtaláltak.

Japán anime 1923-ból

Az anime tehát már több mint 100 éve létezik, és az 1930-as évek közepe óta virágzó iparág Japánban. A legrégebbi anime-filmek közül ma már csak nagyon kevés létezik, ezért mindig izgalmas, ha egy ilyen filmet felfedeznek. Amint arról az NHK World Japan beszámolt, egy több mint 100 évvel ezelőtti animefilmre bukkantak egy néhai mozirajongó holmijai között. A film kevesebb mint kilenc perc hosszú, egy gyermeket ábrázol, amin különböző ételeket eszik. A film a jelek szerint egy reklám, ami a fogegészségre hívja fel a figyelmet, és egy olyan cég készítette, ami például fogkeféket árult. Az animáció Seitaro Kitayama nevéhez fűződik, aki az egyik legkorábbi anime-rendező, és akit sokan az anime egyik atyjának tartanak. Kitayama unokája állítólag megerősítette, hogy ez a nagyapja munkája, mivel az írott szöveg Kitayama kézírására hasonlít. A hírről a videót a Youtube-on lehet megnézni.

A korszakból származó filmek többsége elveszett az idők során, sokan részben az 1923-as kantói földrengés miatt, ami az egyik legnagyobb természeti katasztrófa volt, ami valaha Japánt sújtotta. Ha bebizonyosodik, hogy ez a film 1923-ból származik, ez lesz az egyetlen ismert anime, amit abban az évben készítettek.

Annak, hogy ritkán lehet megtalálni régi-régi animéket egyébként Lehoczki Péter szerint az az oka, hogy a stúdiók Tokióban tömörültek, amiknek a nagy része az 1923-as nagy kantói földrengésben és az azt követő tűzvészben elpusztult. Emellett a második világháború se kedvezett a megőrzésnek, hiszen 1945. március 17-én végrehajtott tokiói gyújtóbombázás idején nagyon sok stúdió, kópia elpusztult. Emellett raktártüzek is előfordultak, például így vesztek oda az eredeti 26 részes, 1973-as Doraemon kópiái is.

Ezt láttad már?

Ami a töltőképernyő mögött van – Ez történik, amikor betölt egy játék

×