Néhány évvel ezelőtt még nem is nagyon találkozhattunk AMD processzorokkal szerverekben. Azóta azonban ez is megváltozott.

2024.05.12. – Manapság is tartja magát az örök vita, azaz, hogy AMD vagy Intel processzor kerüljön a gépbe. Nos, van egy jó hírünk. Bármelyik gyártó mellett is tesszük le a voksot, nagy eséllyel elégedettek lehetünk a végeredménnyel. Az Intel elmúlt időszakban felmerült, i7 és i9 processzorokkal kapcsolatos problémákat leszámítva mindkét cég termékei remek választások az éppen épülő masinákba. Az azonban vitathatatlan, hog a két cég más úton próbálja megközelíteni a felhasználókat és a potenciális vásárlókat.

Az Intel a 12. generációtól a P és E magok keverése mellett tette le a voksát, azokból pedig igyekszik minél többet, minél magasabb órajelekkel a chipekre pakolni. Az AMD egyedibb technológiákkal próbál versenyben maradni, a gamer processzoroknál alkalmazott 3D V-Cache remek példája annak, hogy nem csak erőből lehet megoldani a dolgokat. Néhány játék az extra magot szereti jobban, míg más címek az extra gyorsítótárból profitálhatnak. A PC-s csúcskategóriát tekintve is nagyjából azonos teljesítményszinten mozog játékokban egy Ryzen 7 7800X3D és egy i7-14700K. Persze a fogyasztás és hatékonyság témakörében már az AMD nyerne, míg alkalmazásokban biztosan az Intel vihetné haza a fődíjat a több mag miatt. A felhasználóknak kell eldöntenie, hogy milyen célra és milyen szempontok alapján választ CPU-t, mellényúlni nem nagyon tud. Ennek ellenére érezhető, hogy egyre többen hajlanak az AMD processzorok felé.

Soha nem volt még ekkora részesedése az AMD-nek az asztali és szerver processzorok piacán

Az AMD a Ryzen széria megalkotása után tért vissza igazán a gamer, PC-s és a szerveres szegmensbe. Azóta pedig egyre többen választják a cég termékeit. Nem véletlen, hogy a Mercury Research adatai alapján két kategóriában is olyan részesedést értek el, melyre még nem igazán volt példa.

Asztali PC részesedés

AMD – Asztali PC részesedés

AMD Szerver részesedés

AMD -Szerver részesedés

Jól látható, hogy mind az asztali, mind pedig a szerver processzorok piacán tör fel az AMD. Az Intel előnye még mindig tekintélyt parancsoló, de jól látszik, hogy nem szabad belekényelmesedni egy-egy helyzetbe. Egy dolog azonban biztos: a felhasználók járnak a legjobban az ilyen jellegű versennyel, hiszen ez az árakon is meglátszik. 

Forrás: TechPowerUP

Ezt olvastad már?

Ami a töltőképernyő mögött van – Ez történik, amikor betölt egy játék

×