Egyre több PCIe 5.0 SSD érkezik a boltok polcaira. Úgy tűnik, hogy több szinten is a határokat feszegetik a gyártók, főleg a hűtés tekintetében.

2024.05.12. – Néhány évvel ezelőtt már az is hatalmas ugrásnak számított, ha valaki a sokszor zörgő, duruzsoló merevlemezeket, le tudta cserélni egy halkabb, gyorsabb opcióra. Az SSD-k aztán roham léptékben elkezdtek fejlődni, manapság már az 1 TB-os példányokat is viszonylag barátságosabb árakon szerezhetik be a vásárlók. A kezdeti időszakban egyértelműen a SATA kialakítás hódított, ám azóta már az olcsóbb alaplapokon is találunk M.2 NVMe csatlakozót. Ennek segítségével még a kábelektől is megszabadulhatunk, egyszerűen csak az alaplapra kell illeszteni a meghajtót.

A másik előnye az M.2 foglalatnak, hogy jóval magasabb sebességeket is elérhetnek az SSD gyártók, mintha SATA szabványon maradtak volna. A PCIe/NVMe szabványnak köszönhetően elképesztő gyorsan írnak és olvasnak a modern SSD háttértárak. A PCIe 3.0 SSD-k már az alsóbb kategóriát jelentik, a középkategóriában már PCIe 4.0 verzióval találkozhatunk, ám a maximalisták már akár PCIe 5.0 háttértárakat is vásárolhatnak a boltok polcairól. Az utóbbi esetben azonban több hátránnyal is kell kalkulálni.

Brutál gyors a Corsair új SSD-je, de milyen áron?

Manapság tehát a lakossági SSD-k csúcsát a PCIe 5.0 tartogatja. Ez azonban több hátránnyal is jár. Egyrészt a processzornak és az alaplapnak is támogatnia kell ezt a szabványt, mely csak a legújabb generációkban biztosított. Ha ez kipipálva, akkor el is érkeztünk a második hátrányhoz, az irreális árcédulához. Bőven a százezres kategória felett vannak manapság a leggyorsabb modellek, miközben a felhasználók 99%-ának érdemi előnyt nem is hoznak. Aztán a harmadik hátrányként kiemelhetjük a melegedést. Az elképesztő sebességeknek köszönhetően szinte izzanak a chipek, sok esetben a passzív hűtés már nem is elég.

A Corsair SSD-je

A Corsair SSD-je

A Corsair az elmúlt napokban jelentette be az MP700 Pro SE SSD-jét. Elképesztő, 14000 MB/s olvasási és 12000 MB/s írási sebesség jellemzi az adattárolót, melynek 4 TB-os változatáért közel negyed millió forintot is elkér a gyártó. A fenti képről az is kiderülhet, hogy két variáns között választhatnak a vásárlók. Az egyik esetében egy igazán hatalmas, passzív hűtőborda látja el a feladatot, míg a másik esetében szabványosított, folyadékhűtésre felkészített blokk kapott helyet. Igencsak úgy tűnik, hogy a hűthetőség határait feszegetik a gyártók ezekkel az SSD-kkel. Az átlagos felhasználók jobban teszik, ha a 4.0-ás szabványnál maradnak egy ideig.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

Ezeket az Xbox-stúdiókat zárhatják még be, és ezek lehetnek biztonságban

×