A VAC 2023 szeptemberében már okozott nem várt problémákat, ám úgy tűnik, hogy 2024 közepén sem érdemes a CS2 parancsokkal szórakozni.

2024.05.12. – Az már a statisztikákból is világosan leolvasható, hogy a Valve csalások elleni fejlesztései valamennyire célt értek Counter-Strike 2-ben. Áprilisban egyértelműen a cheaterek és a különböző, például botfarmokat futtató felhasználók kerültek a fejlesztők kereszttüzébe. Lassan már a 30000-es álomhatárt is átlépi a kitiltott fiókok száma, remélhetőleg az Overwatch élesítésével tovább nőhet ez a szám. Jól tudjuk azonban, hogy nincsen tökéletes védelem, a CS2 VAC anti-cheatje is tud még hibázni. Az ember naponta találkozik lecsalós TikTok live-okkal, de a YouTube streamek sem ritkák már manapság.

A felhasználók a fentiek ellenére minőségi változásokról számoltak be, akár a hazai, akár a nemzetközi oldalakat vizsgáljuk. Deathmatch szervereken sem találkozni céltalanul farmoló CS2 botokkal, de magasabb CS Ratingen is egyértelműen javult az arány. Ahogy azonban sejteni lehetett, lesznek árnyoldalai is a túlbuzgó védelemnek. Többen is arról számoltak be, hogy a VAC egy olyan parancs miatt kezdett el kitiltani felhasználókat, melyet már szeptemberben is megtett néhány napig.

Érdemes kerülni ezt a CS2 parancsot

A CS2 rendelkezik egy beépített konzol nevezetű parancssorral. A játékosok ebben különféle parancsokat írhatnak be, mellyel a játék beállításait vagy épp a kamera beállításait befolyásolhatják. A fejlesztők az sv_cheats kapcsoló mögé rejtik azokat a parancsokat, melyeket nem engedélyeznek online szervereken, ezt pedig nem tudják kikerülni a játékosok. Papíron tehát nem gépelhetnek be a felhasználók olyan parancsot, mely kitiltással vagy jogosulatlan előnnyel járhat. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem teljesen igaz.

Májusban többen is arról számoltak be, hogy a „yaw” vagy „m_yaw”, jelen pillanatban továbbra sem védett vagy tiltott parancsok használatáért kitiltásban részesültek. A játékosok ezzel a spinbot csalásokat akarják viccesen imitálni, ám a VAC valós csalásnak érzékeli a mozdulatokat. A parancs már 2023 szeptemberében is hasonló problémákat okozott CS2-ben, a „jogosulatlan” tiltásokat pedig azóta sem vette le a Valve.

Ezt olvastad már?

Ami a töltőképernyő mögött van – Ez történik, amikor betölt egy játék

×