A legnagyobb semmiből teljesen ingyen megjelent PC-re a Bungie Apple-exkluzív Doom-gyilkos Doom-klónja, a Marathon-trilógia.


Bódi Dániel

2024.05.12. – 30 évvel ezelőtt az Apple videojátékos álmokat dédelgetett, amiben ő uralhatja majd a számítógépes és a konzolos piacot. Próbálkozásaik ugyan akadtak, de mint a játéktörténelemből ma már jól tudjuk, mind szörnyű halált halt: ilyen volt például a Pippin, amit egyetlen év után leállított a céghez visszatérő Steve Jobs, valamint a fényes karrier előtt álló Bungie csapatának futtatása, akik a Microsoft 2000-es felvásárlásáig elsősorban Macintosh-játékokat készítettek.

Az egy egyik ilyen játékuk volt az 1994-ben megjelent (Pippinre is portolt) Mac-exkluzív Marathon, amivel Magyarországon szinte soha senki sem játszott. Egyrészt, egy Apple Macintosht rettentő nehéz volt errefelé beszerezni, ha viszont mégis talált magának egyet az ember, azért horrorárat kértek, másrészt pedig mert a Marathon soha nem jelent meg Microsoft-platformokra. Ennek oka a Doomban keresendő: az Apple és a Bungie egyszerűen meg akarták csinálni a Mac saját Doomját, amivel vonzóbbá tehetik a Macet a játékosok körében.

A játéktörténelemből azt is tudjuk, hogy ahogyan a Pippin, úgy ez sem jött össze igazán – bár érdekes módon még két folytatást még megélt a játék, de még ennél is különösebb, hogy a Marathon 2 volt az egyetlen a trilógiában, ami megjelent Windowsra, de később még Xbox 360-ra is. A múlt idő pedig indokolt: a Bungie most már a Sony égisze alatt kalapálja az Doom-klón Doom-gyilkos FPS rebootját (ami egy PvP kimenekítős shooter lesz), ami elvileg PC-n, Xboxon és PS-en is játszható lesz, valamint teljesen váratlanul, a legnagyobb semmiből

30 év elteltével a Steamen keresztül kiadták PC-re az összes részt – méghozzá teljesen ingyen.

Sok mindent ehhez nem kell hozzáfűzni: már lehet is menni játszani a Marathonnal, és hamarosan a Marathon 2: Durandallal, illetve a Marathon Infinity-vel is, melyekkel – hivatalos formában – nagy eséllyel eddig csak hallomásból, vagy képeken találkoztál. Múltat idézni pedig érdemes, mivel a Marathonok nem csak jó játékok, de a Bungie számos elemet mentett át belőlük az FPS-történelmi játékukba, a Haloba.

A játékmenet egyébként nincs különösen túlgondolva, a grafikával együtt egy tipikus Doom-klón, ugyanakkor nagy különbség, hogy a kameramozgás nincs horizontális irányra korlátozva, azaz célozni felfele és lefele is tudunk. Továbbá kellemes adaléka az újrakiadásnak a megnövelt képfrissítés és felbontás, a feljavított hangzás, valamint a szélesképernyős támogatás.

Ezt is olvasd el:

Ezeket az Xbox-stúdiókat zárhatják még be, és ezek lehetnek biztonságban

×