A Tesla németországi gyáránál alakult ki szinte háborús helyzet. Érdekes, hogy épp’ klímavédő tüntetők mentek neki az elektromos autómárkának.

Gábor János

2024.05.11. – Többszáz, a Tesla németországi Grünheide-ben található gyártóüzemének környezeti hatásai miatt dühöngő klímatüntető tört át egy rendőrsorfalat, majd rohamozta meg Európa egyetlen Gigafactory-ját – ahogy a Tesla üzemeit hívják szerte a világon. A pénteki demonstráció eldurvulásáról sok beszámoló készült a közösségi médiában. A tüntetőket egy kerítés állította meg, amin már nem tudtak áthatolni, így az üzembe sem jutottak be – legalábbis nem mindenki, mert a DW német hírügynökség szerint azért történtek letartóztatások. Ők persze szintén nem biztos, hogy megmászták a kerítést, sőt, valószínűbb, hogy az azon kívül várakozó rendőrökkel történt összetűzés miatt vették őket őrizetbe.

A tüntetők már korábban is tiltakoztak a Berlin mellett található Tesla-gyár ellen, mert az hiába készít – elvileg – zéró emissziós járműveket, ha maga az épület miatt erdőket kellett kiirtani, még 2020-ban. Az amerikai gyártó elleni tiltakozások az év elején lángoltak fel újra, amikor a Tesla további 170 hektárnyi terület kivágását kérelmezte, hogy bővíthesse a gyárat. A Disrupt Tesla mozgalom szóvivője, Ole Becker a helyszínen azt nyilatkozta, hogy

messze nem csak a németországi erdőpusztítás szól az autógyár ellen, hanem az is, hogy a járművek akkumulátorához szükséges lítiumbányászat horrorisztikus környezetkárosítással jár, például Argentínában és Bolíviában.

A tüntetés szervezői szerint pénteken 800 ember demonstrált a gyárnál, de azt nem tudni, hogy hányan rohamozták meg az épületet, hiszen több tüntetési helyszín is volt. Elon Musk vezérigazgató azzal hűtötte a kedélyeket, hogy nem jutottak be illetéktelenek az épületbe – már csak azért sem, mert dupla kerítésvonal veszi körbe. Megjegyezte továbbá, hogy szerinte nem kell véresen komolyan venni az akciót, mert Németországban éppen a Nemzeti Tiltakozás Hete eseménysor zajlik (igen, jobb helyeken ilyen is van), amikor a különböző ügyek, amelyek mellé odaállnak az emberek, nagyobb hangsúlyt kapnak.

Ezt se hagyd ki:

Most akkor illegális az emulátor vagy nem? Ez a 3 eset segít dönteni

×