Egy generatív mesterséges intelligencia segítségével mutatták be, hogy milyen lehetett volna a Star Wars film, ha az 1923-as években készült volna.


Bódi Dániel

2023.10.22. A Star Wars egy abszolút megkerülhetetlen, gigantikus és felbecsülhetetlen hatású médiatermék, amit még az is nagyon jól ismer, aki valahogyan-valamiért soha életében nem látott még egyetlen egy filmet és sorozatot sem belőle. Ennek tudatában elég meglepőnek tűnhet, hogy volt idő, amikor egyáltalán nem hittek a sikerében. Mikor elkezdték forgatni George Lucas ötletét, a gyártás során  a stúdió fejesei állandóan azt számolták, mekkora lesz a vesztesége, amit majd más filmekkel kell visszakeresni. Aztán a premier mindenkire alaposan rácáfolt, ma pedig már a világ legismertebb és legértékesebb brandjei közt tartjuk számon.

Az első filmet egyébként 1977. május 25-én mutatták be a mozikban, méghozzá kifejezetten trükkösen: mivel a legtöbb mozi nem akarta műsorra tűzni, ezért a Fox egy másik filmmel, a The Other Side of Midnighttal együtt küldte a vetítőkbe, így, ha valaki a sikerkönyvből készült filmadaptációt szerette volna leadni, annak mindenképpen be kellett ütemeznie a Star Warst is. Ezzel a gerilla módszerrel csak 32 mozit sikerült rábírni a vetítésre, aztán valami történt: a nézők egyszerűen imádták Lucas alkotását, és tódultak azokba a mozikba, ahol műsoron volt. Nem sokkal később már több mint 1000 filmszínház gondolta jó ötletnek a Star Warst, amit a sikerre való tekintettel több mint egy évig lehetett a nagyvásznon megnézni (majd 81-ben és 82-ben újra kitűzték).

A többi már történelem: a Star Wars néhány hét alatt a filmművészet egyik legsikeresebb darabja lett, ami több mint 798 millió dolláros bevétellel örvendeztette meg a Foxot – és Lucast. DE furcsa mód ekkor még szimplán Csillagok háborúja volt a címe (ahogyan a regényváltozatnak is), de emögött csak a forgalmazó állt, ami a film bukásától tartva nem szerette volna, ha bármiféle számozás, vagy úgy bármiféle lerázatlan, folytatásra utaló szál kerülne bele, hisz azoknak nem adnának zöld utat, nem tudnák elkészíteni a Lucas által tervezett történeteket, ha senki nem kíváncsi az első részre sem. Mondjuk, hogy rekordgyorsan hozzáköltötték az Egy új remény alcímet, valamint a IV-es számozást.

De vajon akkor is így alakult volna a Star Wars sorsa, ha jóval korábban készül? Mondjuk nem 47, hanem 100 évvel ezelőtt?

Az egészen biztos, hogy másképp alakult volna a történet. Már csak azért is, mert az 1920-as években a némafilmek világát éltük, így biztosan le kellett volna mondanunk a Star Wars számos ismérvéről, többek közt Darth Vader (azaz James Earl Jones) jellegzetes orgánumáról, a fénykardok és az űrhajók bárhol felismerhető hangeffektjeiről, a robotok csipogásáról, valamint az egészen grandiózusnak ható speciális effektekről. A statikus háttereket valószínűleg megfestették volna, a jelmezek sem lettek volna annyira valószerűek, mint a 77-es eredeti, de a művészi stílusok eltérése miatt még teljesen máshogy nézhettek volna ki.

Bár akkoriban egészen másfajta filmekre szakosodtak a stúdiók, a sci-fi nem igazán volt még a kedvencük. Nem is véletlenül: mondjuk, hogy körülményes volt a 20-as években tudományos fantasztikus filmet készíteni, és rettentő költséges is volt. A legékesebb példa a szinte mindenre hatást gyakorló 1927-es Metropolis, ami sokáig a szakma legdrágább filmje volt úgy, hogy 17 hónapig tartott a forgatása.

Szóval alig elképzelhető egy 1920-as Star Wars, de minimum megvalósíthatatlan lett volna: ha másért nem, hát a költségek miatt nem vágtak volna bele. Szerencsénkre azonban itt van nekünk a douggy nevű Youtube csatorna, ami egy generatív AI segítségével keltette életre a sosem létező 1923-as Csillagok háborúját. Az alkotó egy rövid, vicces, különös, sokszor kifejezetten groteszk, (egy ponton a woke-ot is kifigurázza) de érdekes bemutatót készített arról, hogy körülbelül miként is nézhetett volna ki a 100 évvel ezelőtti sci-fi.

Star Wars 1923

Ezt is olvasd el:

Ezért utálta Ian Fleming rettentően, hogy Sean Connery lesz James Bond

×