Átnéztük az Xbox Game Studios majd a teljes portfólióját, hogy megvizsgáljuk, mely stúdiók eshetnek legközelebb áldozatául Phil Spenceréknek, és melyek élhetik túl a nagy purgálást.


Bódi Dániel

2024.05.10. – A Microsoft Xbox-részlegének élén álló vezetők, Sarah Bond, Matt Booty, Alan Hartman és természetesen Phil Spencer az Activision Blizzard felvásárlása után szinte azonnal nekiláttak a nagytakarításnak, ami bár nagyon szomorú, de a nagyobb akvizíciókat-egybeolvadásokat követően azért elég jellemző szokott lenni, hogy az átfedéseket megszüntetik.

Csakhogy már az első nyisszantásra is igencsak megszaladt Spencerék túlméretezett ollója, akik rögtön 1900 Activison Blizzard és Xbox kiadói feladatokat ellátó munkavállalónak adták ki az útját – és nemcsak az irodista, hanem a fejlesztői oldalról is. Bár akkor egyáltalán nem gondoltuk volna, hogy egy ekkora leépítés még csak az előjáték volt, de sajnos a napokban újabb elbocsátásokba kezdtek. Ezúttal a Bethesda állományát kurtították meg a Tango Undergrounddal, az Arkane Austinnal, az Alpha Dog Games-szel és a Roundhouse Studios-szal, ha pedig hihetünk a városi mendemondáknak, akkor ezúttal sem fognak itt megállni.

Az erősen kérdéses, hogy minderre valóban szükség van-e a világ legnagyobb és leggazdagabb vállalatának égisze alatt, ahol még a csapból is pénz folyik, az mindenesetre egészen biztos, hogy a következő hónapokban sokan kényszerülnek frissíteni az önéletrajzukon. Az Xbox Game Studios alá tartozó stúdiók között szétnézve pedig egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy csak az új, elmúlt 2-3 évben bekebelezett csapatokat fogják megkurtítani, hiszen akad néhány olyan gárda is, melyek már régóta az Xbox portfóliójának részét képezik, de egyre alacsonyabb hatékonysági rátával tojják ki az újabb és újabb játékokat a Game Passba, ami miatt a játékfejlesztésben nem túl jártas redmondi felsővezetés akár fölöslegesnek is ítélheti a munkájukat.

Az alábbiakban az összes Xbox Game Studios alá tartozó csapaton végig fogunk menni, megnézzük, hogy milyen címeken dolgoztak eddig, jelenleg van-e futó projektjük, mennyire nélkülözhetőek, esetleg átszervezhetőek, eszerint pedig két csoportba soroljuk őket,

akiket szinte biztosan békén fognak hagyni:

  • 343 Industries – az új Bungie, náluk készülnek a Halo-játékok.
  • Bethesda Game Studios – a Bethesda főcsapata, ők készítik a Fallout, a The Elder Scrolls és a Starfield játékokat.
  • MachineGames – a Wolfenstein-széria került hozzájuk, de ők fejlesztik az új Indiana Jones játékot is.
  • id Software – bár nem olyan termékeny a nagy múltú csapat, de az új Doomokkal nagyot villantottak. A bezárásukkal a teljes gamer világot magukra haragítanák.
  • Mojang – ezer éve az ultrasikeres Minecraftot bővítik, a Microsoft legjövedelmezőbb stúdiója.
  • Obsidian Entertainment – az Obsidian a Microsoft és az Xbox Insomniacja: egy csomó játékon dolgoznak, köztük a The Outer Wilds 2-n, az Awoweden, a Goundedet is bővítgetik, és még bőven van a tarsolyukban.
  • Playground Games – a Forza-sorozat alkotói aligha fognak megszűnni, jelenleg a következő Fable-játékot kalapálják, de biztosra vehetjük, hogy már előkészítési fázisban van az új Forza Horizon is.
  • Rare – bár volt idő, amikor ott volt fölöttük a kivégzőpallos, a Sea of Thieves-szel betaláltak, ami még sikeresebb lett a PlayStationös megjelenéssel. Jelenleg az Everwild süt a boszorkánykonyhájukban.
  • Coalition – az Epic után náluk landolt az Xbox másik zászlósa, a Gears of War, aminek állítólag már készül a 6. része.
  • Blizzard – a WarCraft, StarCraft, az Overwatch, és a Diablo fejlesztőinek aligha kell bezárás miatt aggódniuk, de mivel rengeteg alstúdiójuk akad, átszervezésbe még belefuthatnak.
  • Treyarch és Infinity Ward – a Call of Duty-széria két legfontosabb csapata, ha bármelyik kiesne, az nagyban befolyásolná a CoD jövőjét.
  • ZeniMax Online – a csapat a Fallout 76 és a The Elder Scrolls Online játékok útját egyengeti, és ez már csak azért is így fog maradni, mert a napokban bővültek a hozzájuk betagozódó Roundhouse fejlesztőivel.
  • Arkane Lyon – a társ-stúdiójukat, az Arkane Austint bezárták, de ők egyelőre biztonságban vannak, hiszen olyan sorozatok fölött bábáskodnak, mint a Dishonored, a Deathloop, most pedig a Penge-játékot készítik.
  • King – a Candy Crush Saga mögött álló tejeldét az ég világon semmi veszély nem fenyegeti.
  • Beenox – a CoD egyik supportja, de emellett ők csinálták az új Crash Bandicootot, remake-elték a Tony Hawk Pro Skater 1-2-t, azelőtt pedig a Skylanders és Spider-Man játékokat fejlesztettek. A csapat rendkívül sokrétű, mint egy svájci bicska, óriási botorság volna bárkit is elküldeni tőlük.
  • Solid State Studios – oket még 2021-ben alapították kifejezetten a CoD: Mobile és a mobilos Warzone elkészítéséért. Mivel a Microsoft épp most indítja el a mobilos boltját, aligha fognak belenyúlni a működésükbe.
  • Demonware – ők felelnek a Call of Duty játékok online funkcióiról, mint például a matchmaking

és akik nagy veszélyben lehetnek. Ezek a stúdiók vagy egy esetleges leépítésre és átszervezésre, rosszabb esetben teljes berázásra kell készüljenek:

  • Turn 10 – a Forza Motorsport egyre kevésbé fontos része a brandnek, a Horizon jócskán túlnőtt rajtuk, jelenleg nem tudni, hogy dolgoznak-e bármin is.
  • Compulsion Games – utolsó játékuk a megosztó kritikákat kapott We Happy Few volt még 2018-ban, most a South of Midnight-on dolgoznak, azután elég nagy veszélyben lesznek.
  • Double Fine Productions – bár Tim Schafer stúdiója kiváló játékokat szállított, de igazán nagy, átütő siker elkerüli őket. Jelenleg nincs is bejelentett projektjük…
  • InXile Entertainment – a rétegjátéknak számító Wasteland-sorozat alkotói a 2024-re várt Clockwork Revolutiont készítik, azután viszont erősen kérdéses, mi lesz a sorsuk.
  • Ninja Theory – a Hellblade lehetne az Xbox egyik legnagyobb húzócíme, de a Microsoft/Xbox Game Studios suta marketingjét látván aligha lesz az. Ezen kívül még a Project: Marán dolgoznak, de sajnos van rá esély, hogy a Hellblade II megjelenése után nem fogják folytatni a projektet. A Ninja nem a legtermékenyebb csapat, a legutóbbi próbálkozásukkal, a Bleeding Edge-dzsel pedig eléggé befürödtek.
  • The Initiative – a fejlesztőtehetségekből álló stúdió már ezer éve a Perfect Dark rebooton/remake-en doglozik, ami a pletykák szerint nagyon-nagyon rosszul áll. Mivel a 2018-as alapításuk óta egyetlen játékot sem készítettek, szinte borítékolható, hogy a mostani formájában megszűnik a csapat.
  • Undead Labs – a gárda kizárólag a State of Decay-zombisorozaton ügyködik, aminek 3. részét nagyon rég bejelentették, de egyelőre nem sokat hallani róla. Mivel a játék csak mérsékelt sikernek örvend, ha a State of Decay 3 nem üti át az üvegplafont, akkor valószínűleg megszűnnek.
  • World’s Edge – náluk landolt az Age of Empires, aminek negyedik felvonása egész jól sikerült és népszerű is, szóval megszűnni biztosan nem fognak, de egy leépítés-átszervezés sajnos náluk is kinézhet
  • Raven Software – a CoD egyik vezető support csapata, miattuk is tudják tartani az évenkénti megjelenéseket. Sajnos azonban egy keményebb racionalizálásnak lehetnek kitéve, esetleg besorolják őket valamelyik nagyobb stúdióba.
  • Sledgehammer Games – a CoD másik supportja, általában vagy a Treyarchnak, vagy az IW-nek segítenek be a fejlesztésben. Szerepük kulcsfontosságú, de az sem lenne meglepő, ha a továbbiakban a Ravennel fésülnék össze őket.
  • High Moon Studios – az egykoron szebb napokat is látott stúdió egyike a CoD support teamnek, de ők már kevésbé fontosak, mint az előbbiek. Őket valószínűleg vagy átcsoportosítják, rosszabb esetben akár meg is szűnhetnek.
  • Radical Entertainment – önálló játékkal már nagyon rég jelentkeztek, mostanság inkább support munkákat vállalnak. Sajnos ők a legkönnyebben feláldozható barakkja az Activisonnek.
  • Digital Legends Entertainment – 2021-ben vette meg őket az Activision, de csak azért, hogy segítsenek a Solid State-nek a mobilos Warzone-ba. Maradásuk erősen kérdéses.
  • Activision Shanghai Studio – csak a Call of Duty: Warzone Mobile fejlesztésében segédkeznek Kínából, de valószínű már nem sokáig.

Érdekesség, hogy közvetlenül a felvásárlások után az Xbox Game Studios (erősen) körülbelül, alsó hangon 22.000 alkalmazottat foglalkoztatott, ebből csak az elmúlt hónapokban nagyjából 2500, maximum 3000 ember munkáját szüntették meg. 

Természetesen semmiben sem lehetünk biztosak, elvégre nem látunk bele sem a stúdiók működésébe, sem pedig az Xbox vezetőségének fejébe. Sajnos azonban jól látható, hogy racionalizálásra mindenképp szükség van, a stúdióbezárásról viszont már nem vagyok ennyire meggyőzve. Pláne a Tango Underground esetében: Shinji Mikami csapata készítette 2023 egyik legjobb játékát, aminek már a folytatását készítették volna elő, mire Spencer lesújtott rájuk. Ez azért is tűnhet igazságtalannak, mert akár adhattak volna egy olyan választást is a csapatnak, mint amilyet az Activision Blizzarddal jött, majd gyorsan ment Toys for Bob is kapott, akik az akvizíciót követően szabadon kiválhattak.

Hogy mit hoz majd a jövő az Xbox belsős csapatai számára, azt nem tudni, de a maradók egészen biztosan fantasztikus játékokkal fogják megörvendeztetni a játékosokat. Amire viszont érdemes lehet nekünk, játékosoknak felkészülnünk, hogy az eladások maximalizálása érdekében a jövőben az Xbox-konzolexkluzivitás, mint olyan megszűnik. A további bezárásokat elkerülendő tehát a maradó stúdiók valószínűleg már nem csak Xboxra és PC-re, hanem alkalmanként PlayStationre és Nindendóra is fejleszteni fognak.

Ezt is olvasd el:

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×