A Vanguard a Riot Games anti-cheat programja. Sokak szerint megkérdőjelezhető technikákkal szűr, ami most már komoly gondokkal is párosul.

2024.05.03. – A League of Legends 14.9-es frissítésével a Vanguard a legtöbb Riot Accounttal rendelkező felhasználó gépére felkerült. A kiadó saját anti-cheat szoftvere korábban csak a Valorant futtatásához volt elengedhetetlen, azonban immáron a LoL játékosoknak is meg kell birkózniuk a csalószűrővel. Nem is olyan rég, a Riot publikált egy blogposztot, amiben a LoL csalóiról írtak, az eredmény pedig megdöbbentő volt. A 2022 január és 2023 nyara közötti vizsgált időszakban, a legtöbb csaló a játék legmagasabb szintjein játszott.

vanguard

Azt hinné az ember, hogy akkor csalnak a legtöbben, amikor Bronze környékére sorolja be őket a rendszer, s onnan ki akarnak mászni, vagy annyira kétségbeejtően beleásták magukat a leggyengébb ELO-ba, hogy csak külső program hatására tudják orvosolni a helyzetet. Ehelyett Master, Grandmaster és Challenger környékén javítják fel a legtöbben a teljesítményüket, méghozzá nem is akármilyen arányban. Master és Grandmaster szinten például a meccsek 10-15%-ban fordult elő csaló, ami egy hatalmas közösséget nézve őrületes.

Van megoldás a csalók, de milyen áron?

Ezek után nem csoda, hogy a Vanguard úgymond „kötelezővé lett téve”, ám az már más kérdés, hogy ennek hányan örülnek. A valorantosok már hozzászoktak, azonban a kibővített hatáskör miatt még inkább reflektorfénybe került a program, ezzel pedig villámgyorsan a felszínre törtek a gyermekbetegségei.

 

A Vanguard a játékosok visszajelzései alapján szabályosan be tudja brickelni a PC-ket, vagyis az operációs rendszerek elindíthatatlanná válhatnak. Gyakorlatilag bele kell mászni a BIOS-ba és átállítani dolgokat, hogy ismét feléledjenek a befagyott masinák. Ez egy laikus számára akár abszolválhatatlan feladat is lehet. Mások pedig arra panaszkodtak, hogy a Vanguard időről időre képernyőfotót készít a ténykedéseinkről, ami egyébként még a játékon belül elnézhető lenne, ám ebben az esetben nem csak ekkor történik. Voltak olyan felhasználók, akik azt jelentették, hogy a Discord ablakukat is fényképezgette az anti-cheat program, ami már így kényes adatokat is rögzíthet. Az ilyen súlyos jogi herce-hurca biztosan nem hiányzik a Riot Games nyakába, a kiadó nyilvánosságra is hozott egy posztot, amiben hasznos javaslatokat írnak a Vanguard okozta problémák kiküszöbölésére. A képernyőképekről viszont nem nagyon beszéltek, reméljük ezen a téren is érkezik egy fix hamarosan.

 

Pár profi valorantos egyébként felszólalt a Vanguard mellett, többen úgy gondolják, hogy ez az ára annak, hogy ne legyen a Riot Games játékokból Counter-Strike, vagy Call of Duty, ők még el is fogadják, hogy a Vanguard ennyire „alapos”.

Ezt olvastad már?

56.000 ft helyett 899 ft-ért adnak 9 játékot – köztük Tomb Raidert és Falloutot

×