Csak 10 évbe telt, de az első és eredeti Watch Dogs még jobb játékká lett, mint amilyennek annak idején reklámozta a Ubisoft.


Bódi Dániel

2024.05.03. – Persze nem a Ubisoft érdeme, hogy a május 26-án 10. évére forduló Watch Dogs valóban egy zseniális, már-már kihagyhatatlan játékká vált, sokkal inkább azon rajongóké, akik a kezdeti csalódottságból felocsúdva sem hagyták magára az egykoron szuperígéretes címet.

Bár hozzá kell tenni, hogy a Watch Dogs első felvonása a hangos lesújtó vélemények ellenére sem volt egy őrjítően rossz játék. Igen, a francia marketingesek hazudtak. Igen, a megjelenésre jócskán megcsonkították a játékot. Igen, közel sem volt olyan izgalmas, mint vártuk. Igen, tele volt koncepcionális hibával. De! Leginkább azért emlékszünk rá rettenetként, mert – mint fentebb mondottam – hatalmasat csalódtunk. Ha viszont el tudtunk vonatkoztatni a reklámanyagoktól, szerencsésebb esetben nem is találkoztunk velük, akkor közel sem egy rémes kalandban lehetett részünk. Felejthető – nyilván, de nem rosszban.

A Ubisoft viszont ahelyett, hogy kipofozta volna a játékot, úgy döntött, hogy majd a Watch Dogs 2-vel fogja jóvá tenni, de hiába lett az is egy abszolút vállalható – bár helyenként vontatott és unalmas – játék, inkább kevesebb, mint több sikerrel jártak. Pont, mint a Watch Dogs: Legionnal, ami, ha hihetünk a városi mendemondáknak, akkor jó sokáig a sorozat utolsó darabja marad.

Kár érte, mert potenciál az bőven lett volna benne. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Living_City mod, aminek lelkes készítői, a The Silver nevezetű csapat(?) már 6 éve szakadatlan dolgozik az ultimate Watch Dogs-élmény megteremtésén. A Living_City komikuma, hogy a 2014-es Watch Dogs-ból egy sokkal, de sokkal jobb játékot csinál, mint, amit a Ubisoft reklámjai alapján valaha is remélhettünk. A csattanója pedig, hogy igazából semmi olyat nem tesz hozzá, ami a Ubisoftnak ne ment volna, sőt, ezekből egy csomó eredetileg benne lett volna, de a megjelenésre valamiért kivágták őket.

Csak, hogy pár játékelemet említsek:

  • a városban véletlenszerű események történnek – mint például a Spider-Man-játékban, amikbe beavatkozhatunk, ezzel pedig sokkal élőbbé válik a környezet
  • a versenyeket már offline a gép ellen is megvívhatjuk
  • testőröket és társakat bérelhetünk magunk mellé, akik segítenek a harcokban
  • bemehetünk azokba az épületekbe is, amiket eddig csak a szkriptelt küldetésekben láthattunk
  • teljesen új hackeléses opciókat is kapunk – főleg a civileknél
  • az ellenség sokkal aktívabb, pontosabban aktív: megszervezhetnek nekünk olyan megbízásokat, amik valójában csapdák
  • a rendőrség korlátozottan, de képes hackelni, hogy könnyebben elkapjon minket menekülés közben, valamint a bűneseteket tényleg kimennek megvizsgálni-helyszínelni
  • teljesen újfajta küldetéseket is készítettek, amitől sokkal, de sokkal változatosabb lesz a játék

de még ezeken túl is bőven tartogat tartalmat a Living_City, ami a mai napig frissül újdonságokkal – április 10-én érkezett például a 2.8-as frissítés, ami egy csomó hibát javít, valamint újabb elemeket is a játékba rakott. Ja, és mindezt teljesen ingyen – a NexusMods és a Moddb oldaláról.

A Watch Dogs ezzel a fenomenális moddal válik egy igazán nagyszerű alkotássá. De sajnos csak PC-n. Konzolokra csak akkor lenne esélyes az érkezése, ha a Ubisoft hivatalosan is beállna a The Silver munkája mögé, és esetleg egy jubileumi kibővített-megszépített (remasterelt? – úgyis nagy divatja van) kiadással megvásárolhatóvá tenné. Bár nem akarok ötleteket adni, de így talán még lenne is értelme a dolognak.

Telepítési útmutató is van, jó szórakozást:

Ha erős géped van, akkor ezzel is érdemes kiegészítened:

Olyan gyönyörű lett az első Watch Dogs, hogy pár mai címet is szégyenben hagy

×