Bárki, akinek megvan a Half Life kultikus első része, az most teljesen ingyen megszépítheti.

2023. 02. 24. – Nem, ezúttal nem a Black Mesáról van szó, hanem az eredeti 1998-ban megjelent Half Life első részéről, ami a napokban olyan szinten megszépült, hogy szinte el sem hisszük. A dologban már megint egy tehetséges modder keze van, aki még tavaly jelentette be, hogy a Quake, a Doom és a Serious Sam után Gordon Freeman legendás kalandjához is elkészít egy ray tracing tuningot.

A technológiát az átlagjátékos talán még mindig nem tudja hová tenni, pedig valószínűleg a jövőben minden újonnan megjelenő játékba helyet fog kapni. Már csak azért is biztos ez, mert bár az implementálásával elég sok meló van, de a fejlesztés során így is egy csomó minden alól mentesíti a fejlesztőket.

A ray tracing technológia ugyanis (nagyon leegyszerűsítve) egy csomó effektet egyben próbál kezelni, mint például a textúrák élethű felületeit, a világítás és a fények, úgy pedig az árnyékok hatásait, vagy a tükröződéseket, melyekkel az alkotóknak nem kell külön-külön részletesen foglalkozni. A technológia alapköve és lényege, hogy a fény különböző felületekről ide-oda pattogó részecskéit szimulálja virtuális környezetben, méghozzá valós időben, amitől a játék is extra-valósáshű lesz. Dióhéjban ezt nevezzük sugárkövetésnek.

A technológia legérdekesebb előnye azonban, hogy visszamenőlegesen is be lehet pakolni a játékokba, amitől új életre kelhetnek a klasszikusok. Szerencse, hogy Sultim Tsyrendashiev nevű moddernek pont ez a hobbija, aki ezúttal az idén 25 éves Half Life-ba ültette a forradalmi technológiát. Az eredmény pedig egészen döbbenetes:

A legjobbat a végére hagytam:

a modder mindezt teljesen ingyenessé tette, vagyis akinek megvan a Half Life eredeti kópiája (itt találod a Steamen), az Githubról már töltheti, majd telepítheti is a sugárkövetést. Ehhez persze egy olyan videokártya is elkél, amelyik képes megbirkózni a ray tracinggel, a folyamat ugyanis roppant erőigényes.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Döbbenet: A töltőképernyők loading-csíkja egy hatalmas nagy kamu

 

×