Úgy tűnik, hogy egy játék fejlesztése brutális pénzbe kerülhet. Sosem fogsz ennyi pénzt egyben látni!

Miközben a gamerek többsége leginkább azzal foglalkozik, hogy mennyibe is kerül egy videojáték, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mennyire is kerül egy játék fejlesztése, ha beleveszünk minden egyes költséget, ami szóba jöhet. Ha a világ legismertebb, legnagyobb játékait nézzük, akkor pedig a fejlesztési költség olyan óriási lehet, hogy el sem tudod képzelni.

Friss hírek szerint a fejlesztési költség ma már elérheti az 1 milliárd dollárt, ha a fejlesztés, a marketing és a promóció is benne van.

Erről egyébként most azért lehet tudni, mert miután a brit hatóságok nem engedélyezték a Microsoft Activision-Blizzard felvásárlását, megjelent egy 418 oldalas elemzés a tiltás okáról. Ebben találni néhány érdekes részletet a játékfejlesztés költségeiről.

Az IGN például rámutat, hogy a CMA jelentése szerint egyes nagy kiadók akár 1 milliárd dollárnál is többet költhetnek a legnagyobb franchise-ok elkészítésére. A jelentésből kiderül, hogy egy most zöld utat kapott AAA játék fejlesztése akár 200 millió dollárba is kerülhet, de kiderült, hogy a Call of Duty már ezt is túlszárnyalta, és elérte a 300 millió dollárt.

Sőt, az egyik nagy kiadó a jelentésben elárulja, hogy 660 millió dollárt költöttek egyetlen játék fejlesztésére, a marketingköltségek pedig közel 550 millió dollárt tesznek ki. Ezzel a meg nem nevezett játék összköltsége jóval meghaladta az 1 milliárd dollárt a kiadó részéről. Ez forintban kb. 338 milliárd forint.

A CMA jelentése rávilágít arra is, hogy korábban, alig öt évvel ezelőtti mennyi volt nagyjából ez a költség. Akkoriban a legnagyobb játékok esetében 50 és 150 millió dollár közötti összeget becsültek. A játékfejlesztés költségvetése az elmúlt öt évben tehát jelentősen megugrott, olyannyira, hogy az 1 milliárd dolláros összköltségvetés már nem kizárt.

A cikk címe persze csupán csak ironizálás, hiszen semmi sem érhet annyit, mint egy élet, és az élet pénzben nem mérhető. Ettől függetlenül egy játék fejlesztésére az 1 milliárd dollár brutális összeg.

Ezt láttad már?

Viszlát Core i3/i5/i7/i9!!?? – Nagy változásra készül az Intel

 

×