Értetlenkedve és felháborodva is fogadhatják a YouTube új tiltó szabályait a tartalomkészítők, pedig sok minden nem változott ám.

Mint ismert, egyre jobban áll a bál a YouTube gaming tartalmakra is érvényesített szabályozása miatt, ami lehetővé teszi, hogy akár visszamenőleg demonetizálják (hirdetés közvetítésére alkalmatlannak minősítsék) a káromkodást és grafikus erőszakot tartalmazó videókat. A videojátékokból származó erőszak eddig kivételt jelentett, de ősz óta már nem az, és mind több YouTuber szembesül vele, hogy a rendszer leválasztja a munkáikról a hirdetéseket, ezáltal

többé pénz sem kereshető velük.

A GameStar összegző cikkben jegyzi meg: a történet tavaly novemberben kezdődött, amikor a YouTube lényegi szigorításokat eszközölt a káromkodást és az erőszakot érintő irányelvekben. A korábbi regula szerint a platform csak a való világból származó erőszakot tiltotta, a játékokban ábrázoltat nem. Ezenkívül belefértek az első fél percbe olyan enyhébb káromkodások is, mint a „ribanc”, vagy a „szar”. Ez 2022 ősze óta annyiban változott, hogy a játékokban látható erőszak ábrázolása szintén demonetizálást vonhat maga után, és a videó első nyolc másodpercében sem engedélyezettek a kevésbé durva argo szavak, viszont úgy sem oké, ha a kifejezés csak utána van jelen, de „rendszeresen, tartósan” használják.

Forrás: Business Insider – Samantha Lee

Elég tanulságos a 2,76 millió feliratkozóval bíró Daniel Condren esete, aki hosszabb videóban részletesen is elmesélte a kálváriáját. Először karácsonykor vette észre a problémát, amikor a Best of 2022 válogatás videóját minden előzetes figyelmeztetés nélkül korhatárosra állította a YouTube. Hiába fellebbezett, azt elutasították, sőt, további tartalmait szórták ki a monetizálható körből, ami komoly anyagi érvágást jelenthetett. A YouTuber csak nagy nehezen tudott kapcsolatba lépni élő személlyel a YouTube-nél, és tőle a következő tájékoztatást kapta:

„Mint azt Ön is tudja, a platformon elérhető minden tartalomnak követnie kell ezeket az irányelveket, függetlenül attól, hogy mikor töltötték fel, vagy mikor vezették be a szabályzatot. Szeretném megragadni az alkalmat arra is, hogy megosszam: a rendszereinket folyamatosan frissítjük, ami azt jelenti, hogy az olyan tartalmakat, amelyek megsértik bármelyik irányelvünket, a rendszerünk bármikor azonosíthatja a platformra való feltöltésük után. Hasonlóképpen, a YouTube-ra való feltöltés után a nézők bármikor jelenthetik a tartalmakat, és ezeket a YouTube csapatai meg is fogják vizsgálni.”

 

Itthon a TheVR is foglalkozott a témával. Szerintük azokat a videókat demonetizálják, vagyis teszik (visszamenőleg is) hirdetésre alkalmatlanná, amelyekben

  • gyakran káromkodnak,
  • káromkodás hallható az első 15 másodpercben,
  • grafikus erőszakot jelenítenek meg az első 15 másodpercben és / vagy a borítóképen.

Forrás: TheVR

A TheVR csatorna és mindenki más problémája a gyakori a káromkodásnál kezdődik: minden nyolcadik, vagy 85-ik szavad lehet a b@szd meg? Mert nem mindegy – főleg a nem előre megírt szövegből dolgozó és / vagy élő adást indító tartalomkészítők számára. Mint kiderült, továbbra is monetizálhatóak azok a videók, amelyekben

  • televízióban is tolerált argo kifejezések (pl.: hülye, francba, stb.) szerepelnek,
  • néhanapján b@szdmegelnek,
  • kivágják / kifütyülik / kihápogják a káromkodásokat,
  • csak 15 másodperc után van erőszakos képi tartalom – és ennek minősül egy ideje a videojátékokban látható erőszak is, amit korábban akárhol benne lehetett felejteni a kontentekben.

A Happy Hour-ban kifejtették: bár a tartalomkészítők részéről komoly felháborodás kíséri az új szabályozást, rajtuk is múlik, hogy káruk származik-e belőle, vagy sem. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy a YouTuberek családbarát, vagy nem családbarát kategóriába sorolják a csatornájukat (a TheVR pl. nem családbarát), hiszen az előbbit árgus szemekkel elemzi a YouTube, ami, igen: beszél magyarul. A többiek esetében – bárki hiszi, vagy sem – az égadta világon semmi sem változott, hiszen eddig ugyanúgy érvényesítették ezeket a szabályokat, csak most már le van írva a felhasználási feltételekben és visszamenőleg is végrehajtják, ha szükséges.

 

Egy feltöltés során a YouTube mindig ellenőrzi, hogy a videó tartalmaz-e kifogásolható tartalmat, és ha igen, akkor azt közli, majd megtagadja a publikálását, vagy 18+-ba sorolja és bejelentkezéshez köti a megtekintést. Ezeket a szempontokat előre be lehet pipálgatni a megosztás előtt, és

ha a feltöltő következetesen őszinte, akkor a YouTube se szokott problémázni.

Akkor viszont igen, ha valaki a kvázi önellenőrzés során családbarátnak, például erőszakmentesnek próbálja beállítani a gaming videóját, de aztán nagy anyázások közepette csak felszecskáznak benne valakit. Ekkor jön a demonetizálás, amitől az adott tartalmat már nem is lehet megmenteni – értsd: hiába vágja újra, majd cseréli le a készítő, a hirdetésre alkalmas státuszt nem tudja visszaszerezni.

A háttérben kettős okok húzódnak

A YouTube egyrészt védi a családbarát plecsnije tisztaságát és ennek a kategóriának a nézőit, másrészt azokat a hirdetőket is, akik nem akarnak erőszakos / káromkodós videóban megjelenni. Ha az ember bevallja, hogy a videójában van korhatáros tartalom, akkor még mindig jobban jár, hiszen maradnak hirdetők, akiknek ez belefér (vagy direkt felnőtt korosztályra céloznak), ám a tagadás biztosan azzal jár, hogy a videó végül nem lesz monetizálható. Egy szó mint száz:

az új szabályozás lényege, hogy ne érje meg rejtegetni a verbális, vagy képi durvaságot.

De mit vesz észre ebből a néző?

Elsősorban talán azt, hogy hosszútávon finomodni fog a tartalomkínálat. Ez szorosan összefügg azzal, hogy a hirdetők jobban szeretnek családbarát kontentekhez kapcsolódva megjelenni, ami arra készteti a YouTube-ot, hogy a korhatáros videókat kiszorítsa a családbarát szekcióból – ezzel megtisztítja az utat a reklámkompatibilis tartalmak és a hirdetők között. A jelenség a tényleg káromkodás- és erőszakmentes csatornák felfutását és szaporodását fogja eredményezni, de nem tűnteti el a felnőtt tartalmakat sem, ha korrektül vállalják önmagukat és azt, amit csinálnak. Tiszta sor.

Ahogy lassan ez is:

A TheVR bedarálta 2022-t! – Íme az év legnézettebb magyar Twitch-streamerei

 

×