Játékokkal alapvetően nem azért játszunk, hogy meghozzák az étvágyunkat, de azért azt sem várjuk, hogy elvegyék.

Hangozzék bármilyen hihetetlenül, az ételek és a játékok kapcsolata egészen szoros, és nem mellesleg nagyon régre nyúlik vissza. Sőt, számos esetben mondhatjuk el, hogy az étel és/vagy az étkezés a játék egyik core-mechanikáját adja, legyen szó például a craftolásról, vagy az életerő visszatöltéséről.

Mára már egészen hihetetlennek hathat, de a videojátékok történetének volt egy olyan, egészen furcsa szakasza is, amikor játékokat kajákkal próbáltak népszerűsíteni – és fordítva. Gondolok itt elsősorban például a gabonapelyhek dobozába rejtett demólemezekre, illetve szélsőséges esetekben azokra a fajta reklámjátékokra, amik kifejezetten azért készültek, hogy könnyebben eladják a gyerekeknek az árucsatolt portékát – legyen szó a KFC-ről, a Burger Kingről, vagy valamilyen Nestlé termékről.

 

Videojáték kaja történelem

Ezek az idők szerencsére már elmúltak és csak el-elvétve találkozhatunk a fentiekhez hasonlóval, akkor is maximum az internet legmélyebb bugyrában, azonban a játékok és az ételek kapcsolata máig meghatározó maradt.

Az egyik első, ám legfontosabb játék, amiben tulajdonképpen második főszereplő az elfogyasztandó étel, a Pac-man volt egyenesen 1980-ból, itt viszont még nem volt tisztázott a nemes étek mikéntje. Aztán jött egy Burgertime 1982-ben, majd egy évvel később a Pressure Cooker és a Plaque Attack (még Atari 2600-asra). Az étel azonban ezekben az időkben inkább teljesítendő cél volt, mintsem funkcióval ellátott hasznos játékelem.

Ez utóbbi a szerepjátékokkal jelentek meg és fejlődtek, majd egyre több zsáner vette át, kezdve például az 1992-es Wolfenstein 3D-vel, ami akciójáték lévén egészen formabontó módon, az ételekkel oldotta meg a folyamatos életerő visszatöltést. A többi pedig történelem, hiszen egyre többen éltek ilyen módszerekkel, melyek a mai napig ki is tartanak.

Undorító, felismerhetetlen, beazonosíthatatlan

Iconic Food in Video Games | NeoGAF

Most, hogy túlrágtuk magunkat egy egészen gyors és felületes játék-kaja történelmen, rátérhetünk az ocsmány, gusztustalan, beazonosíthatatlan és/vagy felismerhetetlen porciókra.

Vannak olyan játékok, mint az Uncharted 4, amiben olyan részletességgel volt kidolgozva az étel mint olyan, hogy a játékos nyáltermelése tényleg megindulhat közben. Nyilván a játék eleji közös vacsorázós jelenetre gondolok, amiben úgy gondolom láthatjuk a valaha készült legszebb és leggusztusosabb eledelt, amit valaha megfőztek virtuálisan.

Vannak viszont olyan fejlesztők, akik még akkor sem veszik a fáradtságot az ételek normális kidolgozására, hogy egyébként tényleges funkciót is rendeltek hozzájuk – legyen az bármi is. Ennek azonban nem tudni az okát, ilyennel ugyanis ma találkozni még AAA-s játékokban is, a technikai hozzá nem értés tehát egyáltalán nem lehet kifogás. Nyilván nem kell egy Michelin csillagos séfnek lenni, de sokszor tényleg kritikán aluli a megvalósításuk.

Nos, most ilyen és ehhez hasonló in-game ételekből csemegéztem párat, melyben segítségemre volt a Low Poly Videogme Foods.

A Fahrenheit egy zseniális játék volt, az viszont érthetetlen, hogy az ételek hogy a viharban nézhettek így ki… A képen egy étvágygerjesztő – nem fagyasztott – steak és hasábburgonya látható.

 

Ha egy bankrablás közepette megéheznél, akkor ne a Payday 2-ben csillapíts az étvágyadon, ugyanis a ránézésre pizzás croissantok emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

 

Jó-jó, kifeszített kaja-gyümölcs textúrákkal emberemlékezet óta élnek a fejlesztők, 2017-ben viszont egy kicsit talán már ciki, kedves Monster Hunter.

 

Megvannak azok az ősidőkben készült műanyag kaják, amiket dísznek szoktak felhasználni kirakatokban? Esetleg azokra a műanyag gyümölcs játékokra, amiket egészen kicsi gyerekeknek vesznek a szülők? Na, a GTA V-ben olyanokat esznek.

 

Pont, mint a 20 éve a konyhapulton érlelődő Sajtburger. Na jó, igazából még talán az is étvágygerjesztőbb a Dead Rising burgerénél, amit még a halottaknak sem adnék.

 

Hiperrealisztikus almák egyenesen a Far Cry 5-ből, amikbe még a kukc se jár.

Szerintem ez valójában csak egy nagyon jól sikerült formázott löncshús. Más magyarázat legalábbis nincsen rá…

A Persona 4-ben sem ülnék le ebédelni. A rizs még okés, de a többire nincs tippem, mi lehet.

Ez a valami leginkább egy elrontott zselétömbnek tűnik, bár a L’ecsó játékváltozatában pont az ételen lenne a hangsúly, vagy nem?

Ez elméletileg egy hawaii pizza volt, mielőtt még nem romlott volna meg. Bárcsak ez lenne a legnagyobb baj a Cyberpunkkal…

Megint egy Cyberpunk fogás, amihez hasonlót ha kihoznának, mikor Pad Thait rendelek, szerintem pillanatok alatt ideggörcsöt kapnék.

Cyberpunk plz…

A Gravity Rush „valamilye” inkább hasonlít a South Park Kula bájára, mint bármilyen ételre a Földön.

Ne legyenek kétségeink, egy GTA játékban sem néznek ki ennél jobban a burgerek.

 

Csak szólok, hogy ez a Portal 2 „csoki” tortája lenne, ha nem lenne nettó hazugság az egész.

2001-hez képest annyira nem is tragikus, bár éhesebbek ettől sem lettünk.

Ha valaki megfejti, hogy mi ez a Sims 4-ben látható förmedvény, azt meghívom egy sörre! De tényleg, van olyan, aki ezzel megetetné a simjét?

A Runescape pizzájával sem lakunk jól, azt hiszem.

Ha nem tudnánk, hogy éppen mit esznek, akkor nem kerültek volna a listára…

 

Nem rontom tovább az étvágyad, viszont ha te még tudsz ilyen rendkívül gusztustalan és/vagy trehány módon kidolgozatlan játékos kajákat, azt kommentben mindenképpen tedd közszemlére!

https://leetgaming.com/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×