COVID idején is körbeutazhatjuk a földet.

A GeoGuessr.com ötlete egy svéd IT szakember fejéből pattant ki még 2013 májusában. Az oldal lényege és felépítése is meglehetősen egyszerű, de nagyszerű ötletre épül: a Google Street View vagy Mapillary térképszolgáltatások rettentően ötletes kihasználására. A weboldal elhelyez minket a világ egyik pontján, majd a szabályoknak megfelelően ki kell találunk melyik országban tartózkodunk éppen. Minél közelebb tippelünk, annál több ponttal jutalmaz majd minket a játék

A kezdőoldal

Antol Wallén 8 éve gyakorlatilag pár hét alatt megírta az akkori verziót, ám az évek során fokozatosan fejlődött és újabb játékmódokkal is bővült. A Google Maps API használati díjai miatt az elmúlt években bekerült a „Pro” előfizetői titulus, mely még így is meglehetősen baráti, 3 eurós díj havidíj fejében old fel néhány opciót és játékmódot.

Miért most tört be a köztudatba?

Hirtelen népszerűség

A GeoGuessr sosem volt teljesen ismeretlen az internetező közösség számára. Az igazi nagy áttörésre azonban egészen 2021 elejéig kellett várni. Két dolog volt meghatározó ebben a hirtelen jött népszerűségben: az egyik természetesen az egyre szigorúbb COVID-19 korlátozások szerte a világon, a másik pedig a battle royale mód elstartolása volt.

Battle royale mód

Az addig megszokott Standard és Explorer módok helyett a játékosok végre egy igazán izgalmas és pörgős játékmenetet biztosító élményt kapnak. Ha kiesünk, akkor gyakorlatilag pár másodperc alatt egy újabb mérkőzésben találjuk magunkat. A Standard és Explorer módokkal ellentétben itt nem feltétlenül a tökéletes pontosság a cél, hiszen „csak” a látott országot  kell eltalálunk. Ám közben gyorsnak kell lennünk, hiszen 3 hibás találat után a játék szomorúan diszkvalifikál minket, másrészt pedig értelemszerűen a leglassabb játékos is repül.

50/50

A mérkőzések során lehetőségünk van egy 50/50-es képesség ellövésére. Ekkor két ország zászlaját mutatja a játék, majd rá kell böknünk, hogy melyiket szeretnénk betippelni. Sikeres választás esetén értelemszerűen irány a következő kör, míg hibás megérzés esetén a megszokott 3 rossz tippes rendszer helyett instant kiesünk az adott meccsből.

Milyen játékmódok vannak még?

Country/US State Streak

Ezen kívül még két izgalmas játékmódot említhetünk meg. Az egyik a Country Streak vagy USA esetében a State Streak, ahol az alap játékmódokkal ellentétben nem feltétlenül van időbeli limit, viszont az első hibás válasznál megszakad a sorozatunk. A The Daily Challenge játékmódban pedig azonos napi feladatot kap minden játékos. Öt körön keresztül kell minél több pontot kisajtolniuk a pontos találatokkal, az eredményeket pedig egy ranglistán is viszontláthatjuk.

Már van Twitch kategória is

Az utóbbi időben Twitch-csen is egyre többen kezdték el közvetíteni a Battle Royale játékmódot. Nem véletlenül, hiszen böngészős mivolta miatt a játék eleve kevesebb erőforrást igényel, így akár gyengébb géppel is tudunk streamelni. Másrészt bár maguk a meccsek meglehetősen pörgősek, egy-egy meccs között a chattel is könnyebben kommunikál a közvetítő.

Az sem szabad elfelejtenünk, hogy az utóbbi időben az emberek jelentős hányada sajnos nem utazgathat a korlátozások miatt. A GeoGuessr.com-nak hála viszont akár az egész világot körüljárhatjuk néhány este alatt, miközben még a versenyszellemünket sem kell teljesen visszafognunk.

Ti kipróbáltátok már az oldalt?https://leetgaming.com/termek/kingston-hyperx-cloud-ii-wireless/

×